Menu

U subotu na Ficibajeru Bogojavljensko plivanje za Časni krst Istaknuto

Bogojavljensko-plivanje-3-640x336Na rijeci Savi u Brčkom sutra će, 19. januara 2019. godine, biti održana duhovno – sportska manifestacija „Bogojavljensko plivanje za Časni krst".

 

 

Do sada je prijavljeno 50 učesnika, a svi oni koji žele da učestvuju i plivaju za Časni krst mogu se prijaviti do kraja današnjeg dana 18. januara.

 

Organiztori ove duhovno –sportske manifestacije su Srpska pravoslavna Crkvena opština Brčko i plivački klub „Atos".

 

„Sa božijim blagoslovom i blagoslovom našeg Vladike Fotija održaćemo, po šesti put, tradicionalno plivanje za Časni krst.", kaže protojerej-stavrofor, Nebojša Draškić.

 

Prema njegovim riječima, pripreme teku po planu, a prijava ima dovoljno.

 

„Imamo dosta prijava sa strane – iz drugih gradova i to nas raduje, jer to znači da se čulo za ovu manifestaciju", istakao je prota Draškić.

 

Plivanju će prethoditi Sveta arhijerejska liturgija koju će u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Srpskoj Varoši služiti Njegovo preosveštenstvo Vladika Fotije.

 

Doček vladike je u 8.30 časova ispred Hrama, u deset časova počinje liturgija posle koje ide osvećenje Bogojavljenske vodice, nakon čega će krenutiu svečana litija do plivališta Ficibajer gdje će se oko 11.30. časova plivati za Časni krst.

 

„Nadamo se lijepom vremenu i velikom broju učesnika. Pozivam građane da dođu na Svetu Liturgiju da budemo tamo u našem duhovnom jedinstvu, a zatim da jedinstevni budemo na plivalištu Ficibajer i podržimo te naše mlade momke- vitezove Časnog bogojavljenskog krsta", kaže prota Nebojša Draškić.

 

On napominje da će broj plivača biti ograničen na maksimalnih 60 učesnika, prije svega, zbog njihove bezbjednosti. Plivaće se od obale prema sredini rijeke Save gdje će biti postavljeni splavovi na kojima će se dočekati plivači. U sve su uključeni spasioci i ronioci koji će u čamcima sve nadgledati, uključeno je i Odjeljenje za javnu bezbjednost Vlade distrikta i Policija. Sve mjere su preduzete kako bi bezbjednost učesnika bila na prvom mjestu.

 

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com