Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

vodoravni baner za 007

“Krvavi vučji Mjesec” bit će vidljiv večeras i iz BiH

mjesecU noći s nedjelje na ponedjeljak očekuje nas zanimljiv fenomen. Mjesec, Zemlja i Sunce bit će u istoj ravnini kada se očekuje pomrčina Mjeseca.

 

 

Istovremeno će Mjesec biti najbliže Zemlji zbog čega će izgledati veće i svjetlije nego inače i bit će crvene boje. Taj fenomen se zove "Super Mjesec" ili "Krvavi vučji Mjesec". U isto vrijeme ćemo svjedočiti i potpunoj pomrčini Mjeseca koja bi mogla trajati čak sat vremena. Ovisno iz kojeg dijela svijeta će se fenomen promatrati on će započeti u nedjelju navečer ili u ponedjeljak rano ujutro, a iz BiH bit će samo djelomično vidljiv.

 

Naučnici tvrde da će, ukoliko će nebo biti vedro, zanimljiv fenomen moći gledati stanovnici Sjeverne i Južne Amerike, Grenlanda, Irske, Islanda, Velike Britanije, Norveške, Švedske, Portugala te Francuske i Španije.

 

Ostatak Evrope i Afrika samo će ga djelomično vidjeti, a iz Azije, Australije i Novog Zelanda neće biti vidljiv uopće. Iduću potpunu pomrčinu Mjeseca naučnici predviđaju u maju 2021. godine. Drveni Indijanci su ovaj fenomen zvali "Krvavi vučji Mjesec" i tada su se plemena okupljala oko vatre i slušala zavijanja vukova.

 

Astronomsko društvo "Orion" za posmatrače u Sarajevu i BiH sačinilo je tabelu događanja tokom ovog pomračenja:

 

03:36 – Početak pomračenja polusjenkom

04:33 – Početak djelimičnog pomračenja

05:41 – Početak totalnog pomračenja (Mjesec postaje crven)

06:12 – Maksimum pomračenja

06:43 – Kraj totalnog pomračenja

07:22 – Zalazak Mjeseca (posljednje faze se ne vide iz BiH)

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com