Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Džejla Međedović: Odbila sam posao u Americi i vratila se u BiH /VIDEO/ Istaknuto

dzŽena u IT sektoru, asistentica, profesorica i doktorica računarskih nauka na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu - sve to je Džejla Međedović.

 

 

Studirala je u Sarajevu na Univerzitetu "Sarajevska škola nauke i tehnologije", gdje joj se probudio interes za studijskim programom u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

- Predavalo mi je nekoliko profesora iz Amerike i svidio mi se njihov način predavanja i odnosa prema studentu. To me motivisalo da idem u Ameriku na doktorat, priča Džejla.

 

Na Stony Brooke Univerzitetu u New Yorku je doktorirala na temu Algoritmi za velike količine podataka, a tokom doktorata radila je u Microsoftovom timu za Cloud i aplikacije, za koji ima samo riječi hvale. Otkrila je i šta je to što ovu firmu izdvaja u odnosu na druge...

 

- Shvatili su da je jako bitno zadržati ljude, i koliko znači imati inžinjera koji je tu već 20 godina, objašnjava Međedović.

 

Iako je imala priliku da ostane u Seattle-u i radi u Microsoftu, odlučila je vratiti se u Sarajevo.

 

- Na Univerzitetu je bilo mnogo studenata iz različitih zemalja svijeta. Kolega Japanac i ja smo jedini koji smo se vratili u svoje domovine. Naravno da sam se dvoumila oko toga da li da ostati ili se vratiti, ali na povratak sam se odlučila iz privatnog i profesionalnog razloga. Željela sam da radim kao profesorica, pa mi je ideja da se obrazujem vani i učim ono što ovdje nisam mogla, pa se vratim i to znanje prenesem drugima, bila idealna, ističe Džejla.

 

Nije imala dojam da nešto žrtvuje, jer upotreba njenih talenata, smatra Džejla, puno je važnija u akademskom poslu nego u industriji.

 

Cijeli intervju sa Džejlom Međedović na Face TV-u pogledajte u videu ispod.

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com