Menu

BEZ POVEĆANJA PLATA GRAĐANI NA IVICI BIJEDE: U RS plata građevinara i radnika u trgovini ni za 35 posto potrošačke korpe Istaknuto

ko9Prosječna plata u decembru u Republici Srpskoj (RS) od 891 KM pokrivala je potrošačku korpu za četvoročlanu porodicu sa svega 47,10 posto, podaci su Saveza sindikata RS.

 

 

Najviše prosječne neto zarade u decembru su isplaćene u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja - 1.413 KM i bile su veće za 2,47 posto u odnosu na novembarsku plaću, a najniže u umjetnosti, zabavi i rekreaciji, svega 611 KM.

 

Sindikalci su izračunali da su niske prosjećne plate primili i radnici zaposleni u administrativnim, pomoćnim i uslužnim djelatnostima, kao i u građevinarstvu i to u iznosu od 625 KM.

 

Zarada radnika u trgovini i ugostiteljstvu iznosila je 660 KM, te u oblasti saobraćaja i skladištenja 690 KM.

 

"Navedene plate pokrivale su troškove sindikalne potrošačke korpe od 32,30 do 36,47 posto", ukazuju iz Saveza sindikata.

 

Ukupne potrošačke cijene u decembru u odnosu na novembar 2018. godine bile su manje za 0,3 posto, a najviše je pojeftinila odjeća i obuća - 4,6 posto.

 

Porodice u RS su i u decembru najviše novca trošile su za nabavku prehrane - 691,10 KM, za stanovanje i komunalne usluge 583,45 KM te za tekuće održavanje domaćinstva 105,95 KM.

 

Odjeća i obuća koštala je 138,97 KM, higijena i njega zdravlja 89,70 KM, prijevoz 200,23 KM, te obrazovanje i kultura 82,38 KM.

 

Iz navedenih podataka, u Sindikatu smatraju da je u RS potrebno što prije potpisati opšte i granske kolektivne ugovore, te povećati plate i poboljšati životni standard svim radnicima, kako bi se smanjio trend odlaska mlade, radno sposobne, kvalifikovane radne snage.

 

"U fokusu aktivnosti u ovoj godini treba biti donošenje izmjena i dopuna Zakona o radu, Zakona u posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti RS, Zakona o inspekcijama RS, Zakona o mobingu RS, te izrada Strategije sigurnosti i zaštite zdravlja na radu RS", navode iz Sindikata.

 

Ekonomista Damir Miljević kaže da se sva poskupljenja negativno odražavaju na građane s obzirom na niska primanja stanovništva koja uz to još ne prate rast troškova života.

 

"U takvim uslovima građani s obzirom na ograničena sredstva kojima raspolažu najčešće se odriču od kupovine bilo čega što ne predstavlja osnovnu ljudsku potrebu, a mnogi nažalost nisu u stanju ni da obebjede dovoljno hrane za sebe i svoju porodicu tako da se uglavnom kupuje roba najniže cijene, a time i kvaliteta. S obzirom na niska primanja i veliku nezaposlenost preko 50 % stanovništva u BiH živi ispod ili na granici siromaštva dok mnogi nisu u stanju obezbjediti ni tri obroka dnevno. Za razliku od njih imamo oko 10 % stanovništva koje čini političko-tajkunska klasa koja je za sebe prigrabila najveći dio društvenog bogatstva i koja je sebi u stanju priuštiti sve što im na pamet padne", rekao je za BUKU ranije Miljević.

 

Sve dok se plate znatno ne povećaju naši građani će jedva spajati kraj sa krajem. Život u BiH je takav da mnogi planiraju odlazak u zemlje gdje se cijene radnici i građani i gdje se može zaraditi dovoljno novca za normalan život, za život dostojan čovjeka.

 

http://www.6yka.com

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com