Menu

Čuvar osuđen na osam godina i pet mjeseci zatvora zbog krađe i podmetanja požara u Murexu Srebrenik Istaknuto

Murex pozar 18092018Omer Đikanović (43) danas je u Kantonalnom sudu u Tuzli osuđen na osam godina i pet mjeseci zatvora zbog teške krađe i podmetanja požara u kompaniji Murex u Špionici kod Srebrenika.

 


Tročlano sudsko vijeće Kantonalnog suda u Tuzli danas je u presudi Đikanoviću navelo kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci zbog počinjenja krivičnog djela teške krađe te osam godina zbog počinjenja krivičnog djela paljevina. Nakon toga izrečena mu je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od osam godina i pet mjeseci.

 

Kako je istaknuto, Đikanović je kriv jer je 17. septembra prošle godine u periodu između 18 i 20 sati i 40 minuta izvršio pljačku kompanije Murex, a nakon toga podmetnuo požar u kojem je prouzrokovana šteta od skoro četiri miliona KM.

 

On je radeći kao čuvar u Murexu, uz pomoć različitog alata otvorio metalnu kasu iz koje je otuđio 10.000 konvertibilnih maraka. Potom je otišao u drugu prostoriju takozvani biro u kojoj je iz ladice uzeo 750 KM, da bi se onda zaputio u prostoriju računovodstva iz koje je otuđio metalni sef sa 3.300 konvertibilnih maraka. Na takav način on je prisvojio 14.050 KM.

 

Nakon izvršenja ovog krivičnog djela on je na plinsku bocu stavio plamenik i postavio ga između drvenih greda, upalio ga i izazvao požar u objektu u kojem je uništena roba u prijavljenoj vrijednosti većoj od milion KM.

 

Također je izazvana šteta na samom objektu, kao i opremi koja je procijenjena na skoro tri miliona KM.

 

Nakon počinjenja krivičnog djela Đikanović se dao u bijeg sa službenim automobilom Renault Megane koji je na području Višegrada pronađen 21. septembra.

 

Nedugo nakon toga, slobode je lišen i Đikanović koji je na prvom ročištu u Kantonalnom sudu u Tuzli priznao krivicu.

 

U kaznu zatvora Đikanoviću će biti uračunato provedeno vrijeme u pritvoru.

 

Piše: A. K./Klix.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com