Menu

BiH spremna istraživati svemir: Vijeće ministara prihvatilo ugovor s UN-om Istaknuto

svemiVijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog osnova za pristupanje Bosne i Hercegovine Ugovoru o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući i Mjesec i druga nebeska tijela.

 


Prihvatanjem ovog ugovora Bosna i Hercegovina iskazuje spremnost za saradnju s drugim zemljama potpisnicama.

 

Istovremeno će biti stvoreni uvjeti da mladi naučnici iz BiH, uz pomoć stipendija, učestvuju na simpozijima koje organizira UN u ovoj oblasti, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

Kako je navedeno, ratifikacijom ovog ugovora BiH otvara mogućnost za podnošenje zahtjeva za članstvo u Odboru za mirno korištenje svemira (COPUOS). Ministarstvo komunikacija i prometa dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru odobravanja.

 

Ovaj ugovor datira još iz 1966. godine i u svijetu je poznat kao "svemirski ustav", s obzirom na to da su iz njega proizašli svi kasniji ugovori koji se odnose na istraživanje svemira, prava astronauta itd.

 

Osnovna načela ugovora su istraživanje svemira za dobrobit čovječanstva i u interesu svih zemalja, sve države imaju pravo na istraživanje i korištenje resursa u svemiru, nijedna država ne smije uključiti dio svemira u svoj sastav ili ga vojno okupirati, države ne smiju postaviti nuklearno oružje ili drugo oružje masovnog uništenja u Zemljinu orbitu, na druga nebeska tijela, ili u svemir.

Vijeće ministara BiH upoznato je o Informaciji Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim prilivom migranata.


Službi za poslove sa strancima od 1. do 27. januara 2019. godine prijavljeno je 696 nezakonitih migranata, a namjeru da zatraži azil je iskazalo njih 585, dok je devet osoba podnijelo zahtjev za azil. Među ovim migrantima je bilo 20 maloljetnika bez pratnje, a njih 19 je iskazalo namjeru za podnošenje azila.

 

Najveći broj migranata pristiglih u januaru u BiH je iz Pakistana (106) i Iraka (102), a slijede državljani Sirije (85), Maroka (73) i Alžira (67). Među ostalim, koji čine 28,7 posto ukupnog broja prijavljenih migranata, najzastupljeniji su državljani Bangladeša (43), Irana (40), Indije (34), Libije (32) i Palestine (25).

 

https://www.klix.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com