Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Brčko: Privreda već trpi štete zbog obustave saobraćaja na Savskom mostu Istaknuto

10 vodostaj brcko 3 2018Nakon obustave saobraćaja za kamione na mostu Brčko – Gunja, koji je ujedno i državni granični prijelaz, određeni privredni subjekti već imaju direktnu štetu u svom poslovanju koja se ogleda u nemogućnosti transporta roba ili poskupljenju prijevoza.

 

 

Pero Gudeljević, šef Odjela za privredu i član vladine Intereresorne grupe kazao je da je teško u ovom momentu izračunati finasijski štetu koju već ima Brčko Distrikt. Štete već bilježi JP „Luka" Brčko, špediterske firme na području Distrikta i firme koje preko ovog carinskog prijelaza uvoze i izvoze svoje robe.

 

Za sanaciju mosta, zbog procedure, treba duže vrijeme, tako da se u ovom momentu razmišlja o postavljanju pontonskog mosta Brčko – Gunja. Interresorna grupa će danas sačiniti kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mjere, koje će sutra poslati Vladi na očitovanje. U kratrkoročne mjere spada pronalaženje načina za ponovoni saobraćaj teških putničkih kamiona mostom na tragu skelskog prijelaza koji je već postojao i odricanje Vlade od određenih taksi na carinskom terminalu.

 

„Srednjeročno gledano treba riješiti pitanje prijelaza teških teretnih kamiona narednih tri do pet godina, a dugoročno rješenje je svakako izgradnja novog mosta", kazao je Gudeljević.

 

Jovo Ilić, predstavnik Udruženja logističara Brčko Distrikta naveo je da će prva i osnovna šteta biti da će sirovine za proizvodne firme koje su locirane u Brčko Distriktu poskupiti dva eura po toni, otežan promet dopreme i otpreme roba i otežavanja kompletne pozicije privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom. On je još kazao da će, ako se ova situacija hitno ne riješi, početi otpuštanja radnika, smanjenja broja zaposlenih, manje prihoda po osnovu inspekcijskih pregleda, a biće odaslana i loša poruka budućim investitorima u Brčko Distrikt.

 

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com