Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

A4EB5B4C FB04 444B AE9C 39C793F3E15C

Miralem Muminović: Jutjuberizacija (propadanje) društva Istaknuto

yo8Smjene generacija obično prolaze bezbolno, sa malim odstupanjima i neslaganjima. Tako je bilo valjda od Adema a.s. (Adama) do pojave interneta. Da, povijest ljudskog roda se dijeli na doba prije pojave interneta i poslije pojave interneta. Ništa se toliko moćno nije poigralo sa ljudskom sviješću i prirodom kao internet, ili preciznije informacijsko-komunakacijska tehnologija: niti ratovi, niti revolucije, niti velike teorije. Zato će ovaj generacijski prijelaz biti fatalan i izrazito bolan, jer danas razlika između desetogodišnjaka i starijeg adolescenta izgleda mnogo veća nego ranije između penzionera i osnovnoškolca. Ljudi su se odljudili, mobitel je postao čovjekov vjerni prijatelj a društvene mreže mjesto sastanaka, sklapanja prijateljstava (ili radije „prijateljstava"), mjesto (nesvjesnog) dijeljenja svoje intime sa cijelim svijetom.

 

 

Piše: Miralem Muminović


U svom tom „halabuku" još nam je samo falilo da kojekakvi polupismennjaci željni pažnje postavljaju etičke norme. I odvlači nam djecu u moralni sunovrat. I zaglupljuje ih. I da se poigrava s njihovim emocijama. I da ih uči najgorim vulgarnostima. I da im ružno predstavlja lijepim a lijepo ružnim i nazadnim, na najperfidniji način. I da upravlja njihovim umovima. I da ih preodgaja po svojim standardimà...


A šta? Ima i to?


Ima. Sve to i još pet puta ovoliko i pet puta gore. Jutjuberi, naime. Prvo su se pojavili neki novi klinci snimajući se kako igraju igrice. Zatim su to vidjeli neki lezihljebovići, momčići bez ikakvog pedigrea, škole, smisla za humor, bez dovoljno razvijenih moralnih i bilo kakvih drugih vrijednosti, upalili kompjuter i krenuli u šejtansku (đavolju) avanturu uništavanja djece nam. Za neobaviještene, to je jedna nova vrsta, jutjuberi (Youtubers) koji se snimaju pričajući o raznim temama. I to ne bi bio problem samo po sebi; problem je, naime, što su ti momci mahom neobrazovani, (često) lišeni moralnih vrijednosti i jako vulgarni a (sada glavno) izuzetno popularni, pa njihovi uradci imaju stotine hiljada pregleda, uglavnom tinejdžera, naše zlatne generacije. Tek kada pročitate komentare ispod tih klipova možete shvatiti u kakav sunovrat lete naša djeca. Jutjuberi ih truju svojim idejama, a ovi to ne vide. Oni zapravo vide u njima svoje idole, postavljaju ih na pijadestal ideološko pogrešno tumačenog svijeta, gotovo ih uzimajući za kult. Oni su za njih heroji, umjesto, ranije, oca ili učitelja. Zašto? Zato što zarađuju enormne sume novca i to baš zahvaljujući toj djeci koja ih gledaju. U tim svojim monolozima oni to često i napominju, valjda namjerno koristeći tu neku sadističko/mazohističku psihologiju koja, očevidno, djeluje. Oni koji su često u susretu sa mlađima lahko na njihovom vokabularu, izgledu, hodu i ponašanju mogu uočiti drugačije obrasce od ustaljenih: oni koriste nove fraze, pričaju u skraćenicama, dolaze s uvrnutim idejama, bahate se, ohole, hodaju u izderanoj odjeći, tetovirani, i, znate šta: oni u tome ne vide ama baš nikakav problem. Za njih su već dvadesetpetogodišnjaci zaostali, a roditelji, djedovi, nane, učitelji- tamam kao da su s Marsa pali. Oni citiraju jutjubere kao filozofe, gurue. Traže od njih savjete i upute ne sluteći svoju ideološko-moralno-intelektualnu propast.

 

Borba protiv ovog zla mora što prije početi. Jedini način je stalno bdijenje nad djecom i stalna provjera njihovih aktivnosti na internetu. Kanališimo njihovu pažnju ka progresu. Internet može biti mjesto učenja, pa ako ga već koristimo, da imamo koristi. Ne moramo, valjda, od tog Zapada prihvatiti baš sve. Hajde da uzmemo, umjesto ovoga, njihovu disciplinu, ekološku svijest, spremnost na učenje i rad. Ovo zlo nas samo u provaliju vodi.

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com