Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

 

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Mještani poplavljenih područja: Izlili su se potoci kao nikada do sada, prepušteni smo sami sebi Istaknuto

po99Kiša koja ne prestaje padati na području Zeničko-dobojskog kantona stvorila je velike probleme. Dok mještani improvizovanim nasipima pokušavaju zaštiti svoja domaćinstva od nabujalih potoka i rijeka, službe civilne zaštite su u maksimalnim kapacitetima na drugim lokalitetima.

 


Mještani Nemile, Grma, Vardišta, Tetova i drugih mjesta na području kantona od jutra se bore s potocima i rijekama čiji je vodostaj narastao veoma brzo uslijed otapanja snijega i kiše. Većini njih ostalo je samo da gledaju kako vodena bujica ulazi u njihove domove s obzirom na to da se brojne rijeke nikada nisu izlile u ovom obimu.

 

U izjavi za Klix.ba Emir Trako iz zeničkog naselja Vardište od jutros je s mještanima na lokaciji gdje je Kočeva rijeka, koja više liči na potok, zbog povišenog vodostaja ugrozila život na ovom području.

 

"Blokiran je jedini most koji je korišten za saobraćaj prema ovom mjestu tako da smo trenutno putnom komunikacijom odsječeni od Zenice. Mještani pokušavaju spriječiti prodiranje vode u domaćinstva improvizovanim nasipima, redajući elemente, ali ako ovako nastaviti kiša padati, problemi će biti veći", kazao je Trako.

 

Njegov komšija Nedžad Zatagić kaže da ni stariji mještani Vardišta kod Zenice ne pamte da se Kočeva rijeka u ovolikom obimu izlila iz svoga korita.

 

Poplavljeno je desetine kuća, naselja Grm, Vardište, Rujev do u potpunosti su odjsčena od grada Zenice, a prema riječima mještana u jednoj od kuća nalazi se i porodica s dvoje djece.

 

Mještani Nemile od jutros se bore s visokim vodostajem Orahovičke rijeke. Nekoliko kuća je poplavljeno, a mještani svim naporima pokušavaju spriječiti prodiranje vode u domaćinstva. Jedna od njih je i Ajla Redžić koja se od jutros bori s vodom koja je potkopala most prema njihovoj kući.

 

"Jutros je zbog nagomilanog materijala ispod mosta voda došla do kuće skroz zbog čega smo iznajmili mašinu koja je očistila korito rijeke ispod mosta. Međutim, sada je problem taj da je most u potpunosti potkopan i nije siguran. Mi smo trenutno odsječeni, vozilom ne možemo nigdje, a svi u Nemili, čije su kuće ugrožene, se bore da spriječe prodiranje vode u kuću", govori Redžić.

 

Poplavljen je i podvožnjak koji vodi ka Nemili zbog čega su putnom komunikacijom odsječena mjesta uzvodno od Nemile.

 

"Rijeka Bosna je na mnogim mjestima počela da plavi okolna mjesta. Poplavljeni su podvožnjaci u Zenici i u naselju Nemila. Prema telefonskim pozivima građana na velikom broju lokacija općina Zenica, Kaknja Žepča, Maglaja i Zavidovića dolazi stvaranje klizišta i obrušavanja zemljene mase na lokalne puteve te plavljenje priobalnog zemljišta duž rijeke Bosne i njenih pritoka. Pritoke i bujični potoci stavaraju najveće probleme", saopćeno je iz Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK.

 

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com