Menu

baner for web jpg

Bračni par iz BiH godinama primao socijalnu pomoć u Švicarskoj, a kupili tri kuće u BiH Istaknuto

luzernOptuženi su da su 2003. i 2006. godine kupili tri kuće u BiH u ukupnoj vrijednosti od 60.000 švicarskih franaka, odnosno oko 100.000 KM

 

 

Kako javlja švicarski portal Zentralplus, bračni par iz Bosne i Hercegovine osuđen je zbog prevare u Švicarskoj.

 

Oni su naime, godinama primali socijalnu pomoć u toj zemlji, a od nje su u BiH kupili tri kuće.

 

Primali socijalnu pomoć pet godina

 

Socijalnu pomoć su primali pet godina, od 2008. do 2013. Ukupno su primili gotovo 140.000 franaka, odnosno više od 240.000 KM. Oni nisu dali tačne podatke o imovini koju posjeduju pa su stoga primali veći iznos socijalne pomoći.

 

Optuženi su da su 2003. i 2006. godine kupili tri kuće u BiH u ukupnoj vrijednosti od 60.000 švicarskih franaka, odnosno oko 100.000 KM. Osim toga, žena iz bračnog para trebala je naslijediti imovinu od pokojne majke. Ipak, bračni par ništa od imovine nije prijavio u Švicarskoj, a sve kako bi dobili veću socijalnu pomoć.

 

Otkrila ih posjeta inspektora

 

Otkriveni su kada ih je u Švicarskoj posjetio inspektor za socijalnu pomoć. Nije ih bilo kući kada ih je posjetio inspektor, ali je kući bio njihov sin. On je inspektoru rekao kako su njegovi roditelji u BiH već nekoliko sedmica te kako tamo imaju kuću. Pokazao im je i fotografiju roditelja u BiH.

 

62-godišnji muškarac iz bračnog para koji je nekada u BiH radio kao građevinski radnik, ali i kao šumar privremeno je radio i u jednoj kompaniji u Luzernu.

 

On je 2014. rekao kako ni on ni njegova supruga nisu izašli iz Švicarske od 1992. godine te kako nisu bili u BiH onda kada ih je tražio inspektor. Tvrdio je i da u BiH ne posjeduju nekretnine.

 

Kontradiktorne izjave

 

Ipak, njegove izjave su bile kontradiktorne, pa je tako kada su mu istražitelji pokazali ugovor koji je u BiH skupio za fasadne radove na kući, rekao kako kuća nije njegova, nego kako ju je naslijedio od majke, iako u zemljišnim knjigama nije prenesena na njega.

 

Poslije je tvrdio kako je njegova izjava pogrešno prevedena te kako je kuća pripadala rodbini njegove majke, a ugovor o fasadiranju je potpisao "samo tako".

 

Njegova žena je +tvrdila da je njezin suprug bio pijan te da je ugovor samo stavljen u njegov džep. Tek kasnije, suočen s dokazima, priznao je kako su u BiH putovali barem jednom godišnje.

 

Prebacio kuće na sinove

 

Na kraju je optuženi priznao i kako je nakon što ga je policija prvi put ispitala otputovao u BiH i nekretnine prebacio na dvojicu svojih sinova.

 

To je uradio 2014. godine, a kada su ga na kraju te godine ispitali u švicarskom tužiteljstvu, on im je predočio potvrdu nadležnog Općinskog suda iz BiH koji mu je izdao potvrdu da nema nikakve imovine.

 

Tužitelji u Švicarskoj nisu odustajali

 

Ipak, vlasti u Švicarskoj nisu odustajale te su preko švicarske ambasade u Beču saznale da je optuženi vlasnik parcele zemlje u BiH te kako je to i bio dok je primao socijalnu pomoć u Švicarskoj.

 

Na kraju je optuženi rekao kako je kupio tri kuće u BiH i to 2003. i 2006. godine te kako su sve bile upisane na njegovo ime. Ipak tvrdio je kako ih je kupio sinovima te kako su sinovi finansirali kupovinu. Dodao je i kako sinovi nisu mogli otputovati u BiH te kako je jedan sin digao kredit u iznosu od 25.000 franaka, dok je drugi finansirao kupovinu od dodatnog novca koji dobiva od osiguranja za invaliditet.

 

Kada je upitan zašto je kuće prepisao na svoje sinove tek nakon razgovora sa švicarskim istražiteljima, rekao je kako je tek tada shvatio da kuće nisu na njegovo ime.

 

"Sve sam plaćao novcem svojih sinova, ništa svojim novcem. Nisam shvatio da kuće nisu na moje ime", rekao je.

 

Dokazano da je bračni par kupio kuće

 

Dokazano je kako je bračni par kupio kuće te kako su to krili od socijalnih službi. Ipak, sud je odlučio kako su kupovine mogli finansirati sinovi. Jedan sin je digao kredit na 25.000 franaka, a drugi je s računa podigao 26.000 franaka. Zajam i podizanje novca poklapaju se s kupnjama dvaju kuća.

 

Ipak, prema sudu, vlasnik ne bi trebao biti vlasnik samo na papiru nego se i njegovo upravljanje nekretninom mora poklapati s vlasništvom. Kako piše Zentralplus tokom pretrage je pronađen račun za šporet za kuću u BiH, a sud je sumnjao i u izjave optuženoga.

 

"Ako su sve nekretnine uistinu finansirali sinovi, ne bi bilo razloga da se socijalnoj službi i policiji i odbije pristup zemljišnim knjigama", zaključio je sud.

 

Supružnici proglašeni krivima

 

Propisana novčana kazna za ta djela je 22.500 franaka, ali je umanjena. Kazneni sud u Luzernu proglasio je supružnike krivima za nekoliko prevara.

 

62-godišnjak je osuđen na kaznu od 8.400 franaka, a 58-godišnjakinja na 6.000 franaka kazne. Oboje su dobili i uslovnu kaznu od dvije godine.

 

Osuđeni su uložili žalbu.

 

https://www.fokus.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com