Menu

Brčko: Promovirana zbirka pjesama za djecu Zejćira Hasića Istaknuto

zejcir-naslovna-642x336U brčanskom Domu Islahijeta sinoć je upriličena promocija knjige „Pjesme koje obaraju s nogu ili bar misle da to mogu" Zejćira Hasića, autora brojnih pjesama za djecu, uvrštenih u čitanke Federacije BiH. Za "Radio Brčko" Hasić kaže da su pjesme nastajale spontano u ranim jutarnjim satima i na putovanjima.

 

 

O autoru i njegovim djelima govorio je recenzent Ernad Osmić, podsjetivši da se radi o jednom od najznačajnijih bh. pisaca za djecu na našim prostorima.

 

" Zejćir Haisić ima istančan sluh za svoju publiku, koji se ne može replicirati ako ne izađe iz dobrote i čistote duha, odnosno razumijevanja djece", rekao je Osmić.

 

Urednik promovirane zbirke pjesma je Šimo Ešić, inače dugogodišnji prijatelj i kolega Zejćira Hasića. Na sinoćnjoj promociji naglasio je da je Hasić u dječjoj litearaturi najviše svoj, ali da ga smatra kućnim piscem jer su govotova sva Hasićeva djela prošla kroz njegove uredničke ruke.

 

S obzirom da Hasić dolazi iz Brčkog, za promociju ovog djela odabrao je svoj kraj, nakon kojeg slijedi promocija u Tuzli, Sarajevu i u drugim bh. gradovima.

 

Iz životopisa:

 

Zejćir Hasić rođen je u Brčkom 1945. godine. Nakon završenih studija, radio je u Brčkom kao gimnazijski profesor. Do mirovine je bio zaposlen kao stručni savjetnik za bosanski jezik u Pedagoškom zavodu Tuzla. Piše poeziju, prozu i dramske tekstove. Do sada je objavio više knjiga za djecu ("Praviš se važan", "Ljubav i ljubav i ljubav") i za odrasle: ("Srebrnina gospođe Marjane", "Borhes u autobusu", "Eglen sa dušom", "Pokucaj i na vrata otvorena")...

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com