Menu

Brčko: Započeta primopredaja arhivske građe, veliko blago za Distrikt Istaknuto

arh66Arhiv Vlade Brčko distrikta BiH i služba za arhiv započeli su primopredaju arhivske građe . Zakon o arhivskoj djelatnosti nalaže da sva građa u svojini Brčko distrikta BiH koja je starija od 30 godina i nalazi se kod imaoca stvaralaca arhivske građe bude predata nadležnom arhivu.

 

 

Arhiva Vlade Brčko distrikta koja je predmet primopredaje, nastala je radom Opštine Brčko distrikta i od izuzetnog značaja je kako za historiju tako i za društvene potrebe i kulturu.

 

"Sam stručni na zapravo je prvi korak u očuvanju arhivske građe i predstavlja jedinstveni most koji povezuje registraturu u ovom slučaju Vladu Brčko distrikta sve do nadležnog arhiva koji smo mi, i jednog dana do samog istaživača. Da bi mi došli do ovog koraka i da bi Vlada Brčko distrikta bila spremna na primopredaju postoji niz obaveza koje jedna registratura u svom radu mora da ostvari a u saradnji sa nama. Što se tiče tih obaveza i aktivnosti one se prvenstveno na savjesno čuvanje arhivske građe od oštećenja i uništenja što podrazumijeva adekvatni prostor i opremu. Naravno krajnji cilj svakog stručnog nadzora jeste da se arhivska građa preda u nadležni arhiv ali kakva arhivska građa ona mora biti izabrana iz mnoštva tipskih i nepotrebnih dokumenata" rekla je Tamara Vijoglavin Mančić, arhivista.

 

"Danas preuzimamo fondove od Vlade Brčko distrikta i imovinsko pravnu službu Brčko distrikta. Danas će ukupno biti preuzeto oko 120 dužnih metara" rekao je Esaf Lević, arhivista.

 

Trenutno se radi na obradi dokumentacije koja će biti dostupna javnosti, bilo da se koristi za privatne namjene za istraživanja ili za prezentaciju putem arhivskih izložbi izjavio je Esaf Lević arhivista.

 

"Do osnivanja sav teret poslovanja je podnijela naša arhiva,tj. sve što se u upravi dešavalo od 1945. godine. Jedan dio arhive smo već predali, a danas evo predajemo imovinsko pravne predmete od 1945. godine do 1992. godine. Predmeti su u dosta dobrom stanju" rekao je Anđelko Terzić, arhivski tehničar.

 

Svi organi vlasti u Brčko distriktu koriste dokumentaciju arhiva zato je to jedno veliko blago za sve nas a ukupan fond arhivske građe Vlade Brčko distrikta je 3.500 dužnih metara od čega će samo dokumentacija imovinsko pravnih predmeta, radno pravnog statusa te osnivački akti ostati sačuvani trajno zaključio je Anđelko Terzić.

 

https://brcko.tv

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com