Menu

Velika prognoza za proljeće: Zima je gotova, stiže nam “neobično vrijeme” Istaknuto

accua2Meteo portal Severe Weather Europe objavio je kako nas čeka još barem četiri dana vrlo toplog vremena, neuobičajenog za februara. U petak i subotu se u dijelovima Evrope, posebno na sjeveru, očekuje vrlo toplo vrijeme s temperaturama većim i za 12 stupnjeva od prosječnih u veljači.

 

 

"U nedjelju će se ciklona nastaviti kretati prema zapadnoj Evropi. Iznimno toplo vrijeme nastavlja se diljem centralne Evrope i na većem dijelu Balkana", piše Severe Weather Europe.

 

Najpoznatiji svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je danas prognozu za proljeće za cijelu Evropu.

 

"Svi koji žele pobjeći od zimske hladnoće morat će se uputiti na područje zapadne Evrope, gdje će tokom gotovo cijelog proljeća prevladavati umjerene temperature. Loše vijesti stižu za stanovnike britanskog otočja i Skandinavije te dijelova sjeverne Evrope, gdje će proljeće obilježiti obilje kiše", piše meteorolog AccuWeathera Eric Leister.

 

"Na području centralne Evrope očekuje se izmjenjivanje razdoblja prodora hladnog zraka i razdoblja dugotrajne suše. Istočna Europa najdulje će čekati na dolazak proljetnih temperatura budući da će se hladan zrak zadržati nad tim područjima u prvom dijelu proljeća. Moglo bi biti i snijega.

 

Ako planirate otići na odmor najbolja opcija su Španija, Portugal i jug Francuske, gdje se očekuju iznadprosječno visoke temperature i sušnije vrijeme od prosjeka", dodaje Leister.

 

Što se tiče BiH i našeg regiona, očekuje nas proljeće s manje padavina od prosjeka. Međutim, moguće su učestale oluje, upozorava AccuWeather.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com