Menu

78A4A43D ED58 48C1 9351 A8066C627740

Poruka iz Brisela: BiH u 2019. godini neće dobiti kandidatski status Istaknuto

brisel natoBosna i Hercegovina, prema svemu sudeći, neće dobiti kandidatski status u ovoj godini, a zbog činjenice da će Evropska komisija, kako sada stvari stoje, svoje mišljenje dati tek u junu ili julu i to nakon obavljenih izbora u Evropskom parlamentu koji se održavaju krajem maja.

 

Kako je za Klix.ba izjavio dobro obaviješteni izvor iz Brisela, tek nakon izbora u Evropskom parlamentu aktuelni saziv Evropske komisije mogao bi donijeti mišljenje o kandidatskom statusu, pod uslovom da do tada dobije odgovore iz BiH na dopunska pitanja.

 

No i to je dovedeno pod znak pitanja budući da se nakon izbora u Evropskom parlamentu bira i novi predsjednik Evropske komisije, zatim Evropskog vijeća, kao i novi visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost EU. Dakle, potpuna promjena rukovodstva EU.

 

"Zbog svega toga, a i činjenice da će se birati novi komesari EU, teško je očekivati da članice EU odlučuju o kandidatskom statusu BiH", kazao nam je ovaj zvaničnik EU.

 

Ovaj diplomata prokomentirao je za Klix.ba i napore Hrvatske da se u institucijama EU utječe na unutrašnja pitanja BiH, a posebno nakon netom održanih izbora u našoj državi.

 

"Ta lobiranja Hrvatske nemaju skoro nikakvo političko dejstvo. O njima se potroši nekoliko rečenica na tijelima EU i to pitanje koje se veže za BiH se onda stavlja ad acta", kazao nam je naš izvor.

 

Upitan šta je s izvještajima iz Republike Srpske koji idu ne samo prema institucijama EU, već i drugim međunarodnim tijelima, ovaj diplomata je kazao da se ti akti uopće ne prihvataju te da se njima ne poklanja nikakva pažnja.

 

Govoreći o Dodikovoj antidržavnoj retorici, naš sagovornik je istakao da EU za sada nema jedinstven stav o sankcijama, ne samo prema njemu, već prema bilo kojem pojedincu.

 

"Beograd je dobio jasan signal iz Brisela što se tiče Dodika, tako da on neće imati nekog prostora za djelovanje u smislu da u tome očekuje podršku Srbije", zaključio je naš sagovornik.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com