Menu

Haris Salkić iz Brčkog pokreće kompaniju za proizvodnju robotske ruke Istaknuto

haris-samra-salkicHaris Salkić iz Brčkog, prvi pobjednik takmičenja u poslovnim idejama Sarajevo Business Forum (SBF) Start-Up Challengea, namjerava u BiH pokrenuti kompaniju za proizvodnju robotske ruke.

 

 

Student Mašinskog fakulteta u Sarajevu te predstavnik kluba robotike ove visokoškolske ustanove i član CGPdesign tima dobio je najbolje ocjene stručnog žirija i postao prvi pobjednik serijala u takmičenju poslovnim idejama.

 

- Planiram ostati u Bosni i Hercegovini i pokrenuti ovu kompaniju, te nastaviti razvijati ovaj proizvod, a i pokretati nove projekte u kompaniji. Želim da ovo postane primjer i motivacija za mlade da pokrenu vlastite biznise i da ostanu u našoj domovini Bosni i Hercegovini - kazao je Salkić.

 

U njegovom timu bila je i mlađa sestra Samra, a predstavili su projekt izrade robotske ruke. Robotikom se počeo baviti u srednjoj školi i već tada su njegovi projekti osvajali prva mjesta na državnim takmičenjima.

 

- Prije nekoliko mjeseci sam počeo raditi na novom projektu, tj. robotskoj ruci HAS_One, koju sam lično dizajnirao i koja je namijenjena primjeni u praktičnoj nastavi, obukama i prezentacijama. Sa tim su bili upoznati i asistenti na mom fakultetu, a upravo jedan od njih Adis Muminović obavijestio me o ovom takmičenju i preporučio mi da se prijavim. Ja sam se prijavio sa idejom da osnujem kompaniju HAS Robotics koja će se baviti serijskom proizvodnjom robotskih ruku u svrhe edukacije, prvu tog tipa u Bosni i Hercegovini - kaže Salkić.

 

Cilj takmičenja SBF Start-Up Challengea je pružiti mogućnost mladim ljudima koji imaju poslovne ideje da ih realiziraju i pokrenu vlastiti biznis. Vrijednost nagradnog fonda za jednu emisiju iznosi 33.000KM, a osim direktne novčane podrške uključuje i marketinške usluge, pravnu podršku kao i stručnu edukaciju.

 

Pobjednički timovi će imati priliku prisustvovati i predstaviti svoje poslovne planove i ideje potencijalnim investitorima iz zemlje i inostranstva na jubilarnom 10. Sarajevo Business Forumu (SBF) 2019 koji će biti održan od 17. do 19. aprila.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com