Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

A4EB5B4C FB04 444B AE9C 39C793F3E15C

BiH leži na “nafti budućnosti”, Nijemci su već stigli!” Istaknuto

litijumProfesor Kemal Gutić potvrdio je da se u BiH nalaze značajna nalazišta litijuma. Riječ je o mineralu od kojeg se, između ostalog, poizvode baterije za električna vozila, zbog čega je on ključan za razvoj cijele automobilske industrije.

 

 

Svjetski mediji litijum su odavno prozvali „naftom 21. vijeka", piše BiznisInfo.

 

Informaciju o nalazištima ovog metala na prostoru BiH i Srbije prije nekoliko dana dao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

On je prošle sedmice rekao da će realizacija projekta „Jadar" biti bum za razvoj Srbije i Podrinja, s obzirom da tu ima 10% svjetskih nalazišta litijuma.

 

Kako smo pisali, on je rekao da bi ovo moglo biti strašan bum koji bi mnogo značio za Podrinje sa obje strane Drine.

 

Kemal Gutić, dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli, kazao je da izjave predsjednika Srbije nisu date napamet i da su u potpunosti tačne.

 

– Radi se o nalazištima ne samo u Podrinju nego u cijeloj BiH. Fridrih Kacer, jedan od najznačajnijih geologa u BiH još u vrijeme Austro-Ugarske rekao je da je BiH izuzetno bogata rudama i mineralima – kazao je Gutić za Dnevni avaz.

 

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju litij, ima ga i na teroritoriji Domaljevca, Šamca, dijelu srednje Bosne.

 

Dodaje da tuzlanski fakultet još od šezdesetih godina prošlog stoljeća radi geološka kartiranja cijele BiH.

 

– Posjedujemo sve podatke. Znamo da su za litij u Podrinju zainteresirane neke njemačke kompanije. U BiH je već formirana firma uz preporuku kompanije „Thyssen" iz Njemačke, upravo za ova nalazišta – kaže Gutić.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com