Menu

Skupština Distrikta o ukidanju participacije svim građanima za korištenje zdravstvenih usluga Istaknuto

Pripremni 42 sjednica Foto 1Šefovi poslaničkih klubova u Skupštini Brčko distrikta BiH održali su danas pripremni sastanak na kome su utvrdili dnevni red za 42. redovnu sjednicu Skupštine koja će se održati u srijedu 27. februara 2019. godine, nakon nastavka 41. redovne sjednice.

 

 

Nakon usvajanja zapisnika sa 40. redovne sjednice i poslaničkih pitanja na dnevnom redu je razmatranje više zakona.

 

„Razmatrat će se dugo čekan i najavljivan zakon o planiranju, projektovanju i razvoju Brčko distrikta BiH koji će podrazumijevati i formiranje Zavoda za izgradnju Brčko distrikta BiH. Također, ide se i sa izmjenama i dopunama Zakona o javnoj imovini koji bi podrazumijevao mogućnost produženja ugovora o zakupu poslovnih prostora ili poljoprivrednog zemljišta a u funkciji očuvanja pokrenutih poslovnih aktivnosti privrednih subjekata i radnih mjesta", rekao je nakon pripremnog sastanka Esed Kadrić, predsjednik Skupštine.

 

Na dnevnom redu je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i građenju kao i Nacrt zakona o službenicima i namještenicima u Skupštini Brčko distrikta BiH u drugom čitanju. Poslanici će razmatrati i Prijedlog budžeta Brčko distrikta BiH za 2019. godinu, Program rada Vlade za ovu godinu kao i nekoliko značajnih odluka.

 

Predsjednik Skupštine Esed Kadrić poseban akcent je stavio na Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o ličnom učešću osiguranih lica u troškovima realizacije prava iz zdravstvenog osiguranja. On je pojasnio da je riječ o inicijativi JZU.

 

„Zdravstveni centar Brčko distrikta" da se ukine participacija svim građanima za korištenje zdravstvenih usluga u svim javnim zdravstvenim ustanovama Brčko distrikta BiH.

 

„Ukoliko to Skupština prihvati pomoći ćemo najranjivijim kategorijama, penzionerima, nezaposlenim i svima onima koji češće koriste zdravstvene usluge u Zdravstvenom centru ili ambulantama. Nerijetko se desi da ljudi nemaju novca da plate participaciju, posebno za nalaze gdje su iznosi participacije veći. Budžetska implikacija na godišnjem nivou je oko 400.000 KM i procijenili smo da iz drugih fondova obezbijedimo taj novac, a građanima olakšamo liječenje u ovim ustanovama", rekao je predsjednik Kadrić.

 

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com