Menu

Brčko: "Zdravstveni centar" traži ukidanje plaćanja participacije za zdravstvene usluge Istaknuto

Zdravstvena-knjizicaNakon što se ove godine očekuje uvođenje fiskalizacije u Brčko distriktu, Javna zdravstvena ustanova, koja trenutno ima preko 120 mjesta na kojima se vrši naplata participacije, pokrenula je inicijativu da se ista ukine, a da sredstva ostvarena na taj način nadomjesti Vlada Brčko distrikta kroz povećanje subvencija "Zdravstvenom centru".

 

 

Rukovodstvo Javne zdravstvene ustanove "Zdravstveni centar Brčko" dostavilo je Skupštini i Vladi Distrikta inicijativu za ukidanje participacije koju plaćaju osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta. Inicijativa za ukidanje participacije je pokrenuta zbog uvođenje fiskalizacije u Brčko distriktu čijom bi se primjenom usložnio sistem naplate, te stvorile dodatne gužve u zdravstvenim ustanovama.

 

Prim. dr. Nihad Šibonjić, direktor JZU ističe da bi, ukoliko ova inicijativa bude prihvaćena, participacija bila ukinuta za sve osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja i naplata bi bila vršena samo od onih lica koja nisu osigurana i onih koji u momentu pružanja zdravstvene usluge nemaju ovjerenu zdravstvenu knjižicu.

 

Direktor brčanske Bolnice dr. Dušan Stokić je pojasnio da je "Zdravstveni centar" još i ranije pokretao inicijative da se ovakav način naplate participacije ili promijeni ili ukine, međutim, taj prijedlog nije naišao na razumijevanje Fonda zdravstvenog osiguranja i nadležnih u Odjelu za zdravstvo Vlade Brčko distrikta.

 

"Prihodi Zdravstvenog centra od naplaćenih participacija u 2018. godini su iznosili 464.000 KM zbog čega bi, ako se prihvati ova inicijativa, trebalo za isti iznos povećati subvencija Vlade Brčko distrikta prema Javnoj zdravstvenoj ustanovi", kazao je dr Borislav Đulabić, direktor brčanskof Doma zdravlja.

 

Ova inicijativa Javne zdravstvene ustanove trebala bi se naći pred poslanicima Skupštine Brčko distrikta već na narednoj sjednici koja je zakazana za srijedu 27. februar.

http://radiobrcko.ba

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com