Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

 

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Eldin Karić: Prodaja diploma će postati progutana priča, a nama ostaje nakaradni sistem Istaknuto

eldS ciljem analize sistema obrazovanja kroz prizmu prakse kupovine diploma u Bosni i Hercegovini antikorupcijska mreža Account u saradnji s Udruženjem KAM danas je predstavilo probleme i smjernice za rješavanje problema kupovine diploma na srednjoškolskim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama.

 


Kako priča o kupovini diploma u Bosni i Hercegovini ne bi ostala kao nerazjašnjena i aktuelna samo dva dana nakon objave, Account i KAM analizirali su sistem obrazovanja kako bi identifikovali probleme koji su nastali u obrazovnom sistemu i koji su doveli do mogućnosti kupovine diploma.

 

Eldin Karić, predstavnik Accounta je kazao da je tužilaštvo koje je trebalo istraživati slučaj kupovine diplome odustalo od toga s objašnjenjem da nemaju osnova za svoj angažman.

 

"To je samo pokazalo uključenost tužilaštva u te karike crnog lanca. U bilo kojem normalnom društvu nešto bi se desilo, ali kod nas se ništa ne dešava jer svi smatraju da nema osnova. Ovo nije ni prvi, a ni posljednji slučaj, u kojem tužilaštvo ništa ne radi i smatra da nije nadležno", kazao je Karić.

 

U ime Udruženja KAM Mirhunisa Bektaš je kazala da su pokušali identificirati ključne tačke sistema koje su omogućile različite vrste prekvalifikacija, analizirali su zakonsku regulativu te dali preporuke i mehanizme koji mogu zaustaviti ili preventivno djelovati da se ovakve pojave više ne dešavaju.

 

"Obrazovanje u našoj zemlji ne znači i znanje. Zbog izostanka bilo kakve obrazovne politike, kod nas je obrazovanje stihijsko i često profitabilno. To je pogodovalo razvijanju javnih i privatnih fakulteta i srednjih škola za munjevite prekvalifikacije", kazala je Bektaš.

 

Dodala je da su ekonomski principi zavladali i u području obrazovanja koje postaje tržišna ekonomija, a obrazovanje postaje roba.

 

"Svjedoci smo da se izgubio osjećaj šta je javno dobro. Oni koji primaju velike plaće ne rade ništa na tome da obrazovanje postane javno dobro. Haotično stanje u ovoj oblasti dovelo je do ostvarivanja partikularnih interesa koji rade za osnovno, a ne opće dobro. Oni koji ne misle na opće dobro, ne misle ni za budućnost države", dodala je Bektaš.

 

Tokom analize obrazovnog sistema identificirani su problemi koji se ogledaju u: nedostatku javnih politika, nejasnosti (ne)profitne javne djelatnosti, prevelikog broja privatnih visokoškolskih ustanova i visokoškolskih neakreditiranih ustanova, brojni i neujednačeni kantonalni propisi i nadležnosti, netransparentnost rada Agencije za razvoj visokoškolskog obrazovanja, izostanak saradnje između različitih tijela i nova vlasti s Agencijom za razvoj visokoškolskog obrazovanja, uloga i (ne) odgovornost akademske zajednice, okvirni zakon o visokom obrazovanju u BiH je omogućio da ostali zakonu u toj oblasti imaju negativnu praksu, nerad inspekcije, nedostatak internog monitoringa u visokoškolskim ustanovama te nedostatak javnih procedura koje obrazovne ustanove moraju poštivati prilikom izdavanja diploma.

 

"Imamo veliki broj javnih i privatnih institucija, prije svega privatnih, koje nisu dobile akreditacije i ne poznaju se njihovi programi. Za sve probleme vlast je našla rješenje u osnivanju beskorisnih institucija, tijela i agencija. Da bi se desile promjene moramo uključiti državne institucije, građane, medije i druge organizacije kako bismo došli do pomaka. Potrebna je podrška zakonodavne i izvršne vlasti koje moraju pojačati rad inspekcija", mišljenja je Bektaš.

 

Karić je dodao da će vrijeme progutati priču oko prodaje diploma u BiH, a da će građani ove države ostati u nakaradnom sistemu.

 

/klix/

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com