Menu

SIPA uhapsila 11 carinskih službenika: Pretresi i u Brčkom Istaknuto

sipa-reuters 0Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu uhapsili su 11 carinskih službenika na graničnim prijelazima Gradiška, Šamac i Orašje koji se sumnjiče za krivična djela primanja dara ili drugih oblika koristi.

 

 


Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici SIPA-e sproveli su akciju kodnog naziva "Brend" u okviru koje su uhapsili uposlenike UIO BiH. Akcija se sprovodi u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Posavskog kantona.

 

Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog koruptivnih krivičnih djela, a osumnjičeni su da su tokom prošle i ove godine, protuzakonito uzimali novac ili druge oblike koristi, kako bi prilikom uvoza robe iz Hrvatske u BiH, propuštali mjere carinskog nadzora koji su bili obvezni vršiti. Na ovaj način, ostvarivali su nezakonitu imovinsku korist, te nanosili štetu budžetu, odnosno svim građanima BiH.

 

Kako je saopćeno iz SIPA-e, u toku su pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, službenih prostorija Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i pokretnih stvari koje koristi 11 osumnjičenih osoba, službenika Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, na ukupno 22 lokacije na području Banje Luke, Novog Travnika, Orašja, Bužima, Brčkog, Broda, Odžaka te graničnih prelaza Gradiška, Orašje i Šamac.

 

Osumnjičeni će biti privedeni postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com