Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Odbojkaš Vanja Grbić i gradonačelnik Milić najavili regionalni projekat sportske edukacije najmlađih Istaknuto

2019-02-27-Vanja Grbic u posjeti gradonacelniku-1Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić danas je u Gradskoj vijećnici u Brčkom razgovarao s odbojkašem i članom „Kuće slavnih" Vladimirom Vanjom Grbićem o regionalnom projektu koji bi od septembra trebao da bude realizovan u Brčkom, a koji je jedan od jedanaest projekata u deset zemalja kojima će se baviti fondacija proslavljenog odbojkaša.

 

 

Gradonačelnik Milić je istakao da je ovaj susret prilika da se Brčko ponovo promoviše kao grad odbojke i dodao da se kroz razgovor s Vanjom Grbićem upoznao s planovima oko spomenutog projekta koji promoviše sport, ali i zajedničke vrijednosti.

 

„Vanja je čovjek koji želi da prenese neke jako važne poruke našoj djeci i da kroz sport promovišemo zajedničke vrijednosti. Pričali smo o mogućnostima saradnje u narednom periodu jer Grbić je na putu da implementira jedan važan regionalni projekat u koji bi bio uključen i Distrikt, a riječ je o sportskoj edukaciji najmlađih kategorija od 9 do 18 godina. Održavala bi se škola sporta i škola učenja djece osnovnim vrijednostima. Projekat od lokalnih zajednica iziskuje jedino sportsku infrastrukturu, tj. dvorane u kojima bi se održavali treninzi i sl.", kazao je Milić.

 

Na području BiH projekat će se provoditi, osim u Brčkom, i u Odžaku, Obudovcu, Pelagićevu i Srebreniku, a učešće za djecu bit će potpuno besplatno.

 

Vanja Grbić je istakao da se nakon odbojkaške karijere aktivno bavio radom s djecom te da je nakon završenog fakulteta sporta i fizičkog odgoja upisao doktorske studije i na taj način upotpunio znanje kada je riječ o metodici rada s djecom.

 

„Okružio sam se najboljima u regiji i onim ljudima koji mogu da odgovore vrlo kompleksnim zahtjevima rada s djecom prije svega u oblasti ortopedije, motorike, kreativnosti i inventivnosti te psihosocijalnom faktoru koji nam nedostaje jer su roditelji okrenuti mnogo više problemima koje imaju. S obzirom da sam odrastao u sasvim drugačijim uslovima probudila mi se želja da kroz sport, koji smatram najvećim ambasadorom i najboljom odskočnom daskom za razmjenu na svim mogućim nivoima, promovišem zdravlje, prevenciju ali prije svega socijalnu saradnju", pojasnio je Grbić.

 

On je dodao da će djeca koja budu učesnici projekta biti u potpunosti opremljena od patika, majica, trenerki, dresova, kapa, kačketa, flašica i autobusa, a njihovo je da rade i uživaju u programu.

„Mi ćemo ih pratiti i na svaka tri mjeseca ćemo raditi motoriku tako da ćemo kroz akciono istraživanje moći pratiti zdravo odrastanje naše djece. Osim sportskog dijela, cilj nam je da djeci pomognemo da nemaju mržnju, predrasude, niti da gledaju razlike, već da na zajednički i najbolji mogući način, upoznavajući jedne druge, grade jednu mnogo bolju i svjetliju budućnost", dodao je Grbić.

 

Pored stotinu djece u program će biti uključeno i dvadesetero djece sa intelektualnom ometenošću, s obzirom da je Vanja Grbić globalni ambasador specijalne olimpijade.

 

Sastanku u Gradskoj vijećnici prisustvovala je i Dijana Vasić, bivša odbojkašica i predsjednica „Odbojkaške akademije Dijana Vasić".

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com