Menu

baner for web jpg

Salko Bukvarević: Nećemo lagati naše saborce, treba donijeti provodiv zakon

salkFederalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević istakao je tokom današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH da je osnovna razlika između prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca Vlade FBiH, s jedne strane, i DF-a i GS-a s druge strane, u dijelovima koji se odnose na borački dodatak. Poručio je da treba donijeti provodiv zakon.

 


"Zbog velikog broja amandmana došli smo da takvog teksta da smo na isti član usvojili po tri-četiri amandmana. Odbor za boračka pitanja se složio da je potrebno donijeti zakon o pravima demobilisanih boraca, ali provodiv", kazao je Bukvarević.

 

Navodi da bi, prema Vladinom prijedogu, bilo obuhvaćeno između 15 ili 16 hiljada demobilisanih boraca koji ne bi imali nikakvih primanja budući da nisu imali potreban radni staž i druge uslove za penziju.

 

"Zakon za koji su se obezbijedila dovoljna finansijska sredstava nije ugledao svjetlo dana. I dalje mislimo da je taj zakon bio jedan od rješenja", istakao je on.

 

Naveo je da su iščitali sve članove iz prijedloga DF-a i GS-a i da bi bilo više od 100 hiljada pripadnika kojima bi dodatak bio omogućen.

 

Kada je riječ o objavi registra, istakao je da nemaju nikakav problem da ga objave osim zakonske prepreke.

 

"Federalno ministarstvo za pitanje boraca je prihvatio amandman za objavu registra. Uspostavljen je registar, nemamo nikakav problem da ga objavimo, ali to mora biti zakonski", kazao je Bukvarević.

 

Prema njegovim riječima, zakon o pravima demobilisanih boraca je vrlo složena materija i zahtijeva dodatna obrazloženja.

 

"Mi smatramo da on treba da ide u redovnu proceduru. Zakon treba donijeti, ali realan i provodiv. Nemojte da lažemo naše saborce", rekao je Bukvarević.

 

https://www.klix.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com