Menu

Hrvatska na granici sa BiH gradi odlagalište za radioaktivni otpad Istaknuto

radioaktivni otpadRTL je u posjedu dokumenta koji bez ikakve sumnje dokazuje da je realizacija tog projekta pokrenuta daleko od očiju javnosti

 

 

Hrvatska u kasarni Čerkezovac gradi odlagalište za radioaktivni otpad. Ministarstvo odbrane Hrvatske prazni kasarnu i daje je Ministarstvu zaštite okoliša za zbrinjavanje radioaktivnog otpada iz Krškog.

 

RTL je u posjedu dokumenta koji bez ikakve sumnje dokazuje da je realizacija tog projekta pokrenuta daleko od očiju javnosti.

 

Niko u Dvoru na Uni, uključujući i načelnika, nema pojma da se trenutno odvija primopredaja ni da se prazni kasarna.

 

RTL ima bilješke sa sastanka Ministarstva zaštite okoliša i Ministarstva obrane, čiji je predmet primopredaja kasarne iz ruku MORH-a u ruke Ministarstva zaštite okoliša.

 

Sastanak se održao 24. januara, a tema je bila realizacija uspostave Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u vojnom skladištu Čerkezovac.

 

To se u potpunosti kosi s izjavom ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića koju je dao samo dva dana prije sastanka koji je zabilježen u ovom dokumentu.

 

Prilikom sjednice Međudržavnog povjerenstva Hrvatske i Slovenije oko zbrinjavanja otpada iz nuklearne elektrane Krško, zajedno sa slovenskom ministricom Ankom Bratušek, Ćorić je javnosti rekao da se rješenje za odlaganje nuklearnog otpada iz Krškog još traži, a Čerkezovac će se uzeti u obzir ako se rješenje ne nađe.

 

– Radna grupa je dobila nalog da u narednim mjesecima napravi izvještaj koje bi bilo i predstavljeno na sljedećem sastanku u okviru kojeg bi se razmatrale različite opcije i različita rješenja – govorio je Ćorić 22. januara saznaje RTL.

 

Kako javlja RTL, daleko od očiju javnosti Ministarstvo zaštite okoliša preuzima vojni objekat od MORH-a u kojem će se zbrinjavati radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško.

 

– Službena informacija u kojoj saznajemo da je kasarna vraćena Ministarstvu za državnu imovinu bi bila objavljena, ali takvih dokumenata nema – kazao je Nikola Arbutina, načelnik općine Dvor na Uni

 

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com