Menu

baner for web jpg

Dan nezavisnosti BiH: Na svečanoj akademiji u Brčkom poslane važne poruke za građane BiH Istaknuto

danU brčanskom Domu kulture sinoć je u organizaciji udruženja "Stećak" iz Brčkog održana svečana akademija povodom 1. marta - Dana nezavisnosti.

 

 

Na akademiji prisutnima se obratio dr. sc. Adnan Jahić koji je rekao da se BiH nakon raspada multinacionalnih carstava suočila sa kritičnim trenucima svoje novije istorije, ali da je i 20. stoljeće pouka onima koji misle da je BiH nekakva umjetna tvorevina.

 

"Ovo podsjećanje je vrlo važno, jer ako ne poznajemo tu stariju i noviju prošlost, jako teško možemo razumjeti aktuelne političke, društvene i druge procese u zemlji. Istorija nam i pomaže da bolje razumijemo i sadašnjost. Cijelo 20. stoljeće je na neki način pouka onima koji misle da je BiH nekakva umjetna tvorevina. Dakle, BiH je, može se reći, jedan istorijski organizam koji je preživio sve svoje nevolje, sve svoje kušnje tokom starije i novije istorije. Na neki način je važno da se ovo vrijeme u kojem se nalazimo percipira kao podloga jedne svijesti o neophodnost da se nadiđu razlike i da se interesi nađu na jednom zajedničkom putu izgradnje bolje zemlje za sve ljude koji ovdje žive, rekao je Jahić.

 

U okviru obilježavanja Dana nezavisnosti BiH Zerina Kurtović i Miralem Habibović osvojili su prvo mjesto za najbolju amatersku fotografiju Brčkog pod nazivom "Volim Brčko, Volim Bosnu i Hercegovinu. Drugo mjesto osvojio je Fuad Sinanović, dok je treće mjesto pripalo Arminu Hukičeviću za fotografiju i za odabir najboljih fotografija uručene su i novčane nagrade.

 

Na akademiji nastupilo je Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Bijela, Ansambl pjesama i igara Bošnjačke zajednice kulture Preporod Brčko, a prisutnima je pušten i kratki dokumentarni film o referendumu u BiH devedesetih godina.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com