Menu

Distrikt Brčko, u mreži autoputeva, dobija novu privrednu šansu Istaknuto

put65Distrikt Brčko, u mreži autoputeva, koji će povezivati Banjaluku i Beograd i Beograd Sarajevo, dobija novu privrednu šansu.

 

 

Grad koji ima privrednu Luku na rijeci Savi, mogao bi iskoristiti svoj geografski strateški položaj i unaprijediti privredni razvoj i postati privredno čvorište za vodni, željeznički i drumski saobraćaj.

 

Željeznica, rijeka Sava, mreža puteva, geografski položaj, granica sa Evropskom Unijom, za sada su neiskorišćene prednosti, za razvoj privrede distrikta Brčko. Vijest da će se Brčko naći u mreži autputeva, značajna je informacija.

 

- Pa Božiji je dar, koji ima Brčko. Dakle njen geografski položaj, rijeke Sava, željeznička pruga i pristupne ceste do Brčko distrikta, koji po mom sudu, i po sudu mnogih, koji se u to razumiju, nije dovoljno iskorišten - rekao je Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredu distrikta Brčko.

 

Predsjednik Privredne komore distrikta Brčko Jelenko Ilić istakao je da se Brčko nalazi na obali rijeke Save, koja nije plovna.

 

- Nalazimo se na čvoršitu željezničkom, koji nije ispravan. Nalazimo se vrlo blizu autoput Beograd- Zagreb, koji takođe nije povezan - smatra on.

 

Neiskorišćavanjem logističkih resursa, koji mogu unaprijediti razvoj i konurentnost privrede, ona stagnira.

 

- Da se sa da veći značaj logistici, i kroz prizmu logistike da guramo velike infrastrukturne projekte, tipa izgradnje novog mosta, novog graničnog prelaza, elektrifikacija pruge, pristupnih puteva, revitalizacija pruge, plovnog puta Save - navodi Jovo Ilić, Udruženje logističara Distrikta Brčko.

 

Distrikt Brčko već je u završnoj fazi izgradnje gradske zaobilaznice, na koju bi trebalo da se spoji autoput Banja Luka – Beograd. Ista zaobilaznica, koja je građena kao jedna traka autoputa, odnosno brza cesta, može u startu uz izgradnju pristupnih tačaka, biti i sastavni dio mreže autoputa Beograd – Sarajevo.

 

- Ono što treba da uradimo su te, takozvane pristupne tačke, i za jedan i drugi pravac, i da ih definišemo u našim prostornim planovima, kako bi se moglo pristupiti izradi sve potrebne dokumentacije, planske i svake druge i uključujići, sve prethodne studije naravno - naglasio je Miroslav Miškić, direktor.

 

Jedno je sigruno, izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo, preko Brčkog, Bijeljine i Tuzle, mogla bi ubrzati privredni i ekonomski razvoj ove regije i doprinijeti bržem protoku robe i ljudi. Što je osnovni temelj za izgradnju, dobrog i uspješnog privrednog ambijenta.

 

(RTRS)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com