Menu

Vlada Distrikta podržala prijedlog projeka kreditnog zaduženja za JP "Luka" Brčko Istaknuto

lukabrcko1Vlada Brčko distrikta BiH danas je jednoglasno podržala prijedlog projeka kreditnog zaduženja za JP "Luka" Brčko.

 

 

“Prijedloga odluke o zaduženju Brčko distrikta po projektu modernizacije Luke Brčko jutros se našao pred članovima Vlade koji su uz kratke konsultacije usvojili ovaj akt u obliku kako je to predložila Direkcija za finansije kao predlegač. Radi se o kreditu u iznosu od deset miliona eura od čega su tri miliona grant sredstva sa rokom otplate od 15 godina. Navedena odluka o odobravanju zaduženja treba dobiti i saglasnost Skupštine Brčko distrikta”, kazao je Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije.

 

Projekt predviđa revitalizaciju "Luke" Brčko u dijelu infrastrukture koja spaja ovo preduzeće sa željezničkim i drumskim putevima, čime bi se postigao pun kapacitet "Luke".

 

Lučić je istakao da je potrebno osigurati i bolji pristup brodovima, kao i zamjena trenutnih dizalica.

 

O kreditnom zaduženju vođeni su pregovori sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj prije skoro pet godina. Iznos kredita je 10 miliona eura, od čega su tri miliona eura grant, rok otplate je 15 godina, kamatna stopa je 1% sa grejs periodom od tri godine.

 

 

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com