Menu

SIPA izvršila pretres u Ministarstvu odbrane BiH zbog prodaje oružja i municije Istaknuto

sipa000Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, izvršili su pretres računara koji se nalazio u prostorijama Ministarstva odbrane BiH.

 


Pretresi su izvršeni s ciljem utvrđivanja sadržaja datoteka koje bi mogle poslužiti kao trag ili dokaz u vezi sa krivičnim djelom "Zloupotreba položaja ili ovlaštenja".

 

Prilikom pretresa otkrivena su i privremeno oduzeta dva optička medija (CD) sa identičnim sadržajem datoteka koje su presnimljene sa računara i hard diska.

 

Navedene aktivnosti rezultat su provođenja istrage koja se odnosi na postojanje osnova sumnje da su u periodu od 22. marta 2010. godine do 22. oktobra 2010. godine, bez saglasnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora.

 

Riječ je o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije, koja su zaključena 2003. i 2004. godine između entitetskih ministarstava odbrane i jednog preduzeća iz Republike Hrvatske.

 

O realizaciji navedenih naredbi policijski službenici su sačinili odgovarajuće izvještaje, koji su zajedno sa prilozima dostavljeni Sudu Bosne i Hercegovine i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

 

(klix)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com