Menu

Karnevalska povorka prošetala kroz Brčko Istaknuto

maskare-3Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" Brčko distrikta danas je u suradnji s brčanskim osnovnim školama iz Bijele, Zovika, Gornje Skakave, Ulica i nekih gradskih škola, organiziralo karnevalsku zabavu, koja se svake godine održava na Pokladni utorak, dan prije početka korizme, katoličkog spomendana kojim počinje razdoblje uskrsnog posta.

 


Vesela dječica su se, uz radoznale poglede Brčaka, na jedan dan prerušila u ono što vole, te defileom kroz grad iza sebe ostavljala poruku mira i međusobnog uvažavanja.

 

Neki su obukli kostim meduze, neki čokoladne bananice, dok je netko bio bio ronilac, gljiva ili kiki bombona.

 

Simboliku Pokladnog utorka pojasnio je predsjednik HKD "Napredak" Mirko Jozić, kazavši da je to dan kada možemo staviti maske i biti ono što jesmo.

 

"Danas je došlo drugo vrijeme, ali od tradicije je ostalo to da svatko na lice stavi maske, kako bi slobodno mogao reći ono što u redovitom društvenom životu ne može", kazao je Jozić.

 

Manda Koroljević, djelatnica u 10. Osnovnoj školi kaže da su baš za ovu priliku prethodno pripremali, šijući kostime gljive, uz potporu učenika i roditelja.

 

Povijest kaže da su maškare na Pokladni utorak organizirali uglavnom odrasli ljudi, a ne djeca. Oni su hodajući selom pjevali, plesali, zadirkivali i uveseljavali gledatelje, koji su ih ispred svojih domova i dvorišta darivali hranom, pićem i novcem.

 

Za brčanske maškare i goste organizatori su nakon defilea u Napretkovom domu pripremili krafne i osvježenje, te prigodan kulturno – zabavni program.

 

http://radiobrcko.ba

 

maskare-naslovna-642x297

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com