Menu

Uskladiti Zakon o zemljoradničkim zadrugama Brčko Distrikta sa državnim zakonom Istaknuto

060319-zadruge-1-642x336„Zakonske norme u Distriktu koje regulišu funkcionisanje zadruga i zadružnih saveza" naziv je teme konferencije za novinare koju danas upriličio Zadružni savez Brčko Distrikta.

 

 

Glavni zahtjev u obraćanjima rukovodstva Zadružnog saveza Brčko Distrikta danas je bio usklađivanje Zakona o zemljoradničkim zadrugama Brčko Distrikta BiH, koji je donesen još 2002. godine sa općim Zakonom o zadrugama u BiH.

 

Šaćir Rahman, predsjednik Zadružnog saveza Brčko Distrikta napomenuo je da se Zadružni savez pismom obratio Ministarstvu za ljudska prava Bosne i Hercegovine zbog diskriminacije zadruga unutar Distrikta u odnosu na zadruge entiteta. Ministarstvo je uputilo dopis na adresu resornog odjela i Vlade Brčko Distriktra sa pitanjem da li se planira usklađivanje lokalnog zakona sa zakonom na nivou države koji tretira pitanje statusa zadruga.

 

Rahman je još kazao je da je usklađivanje ovih zakona potrebno radi regulisanja statusa zadruga i njihove imovine u Brčko Distriktu, ali i zbog proevropskog puta BiH.

 

Dušan Letić, predsjednik skupštine brčanskog Zadružnog saveza iznio je podatak da u Savezu, od pet zadruga, rade samo tri, dok je sve drugo zamrlo i blokirano već preko 10 godina na način da se novac do daljnjeg ne može ni uložiti niti povući iz oblasti zadrugarstva u Brčko Distriktu.

 

Projekt menadžer Zemljoradničke zadruge "Brka" Brčko, Adis Rahman iznio je mišljenje da se zakoni, o kojima je riječ, hitno moraju uskladiti i radi novaca iz predpristupnih fondova EU koji su namijenjeni zadrugarstvu BiH, pa samim tim i Brčko Distrikta.

 

Generalni je stav Zadružnog saveza Brčko Distrikta da bi usklađivanje zakona iz ove oblasti bilo od velike koristi za sve koji se bave organizovanom poljoprivrednom proizvodnjom u Brčko Distriktu i šire.

 

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com