Menu

SIPA uhapsila šest carinika zbog korupcije Istaknuto

sssViše desetina policijskih službenika SIPA-e od ranih jutarnjih sati na području Cazina i Velike Kladuše provode aktivnosti hapšenja i pretresa carinskih službenika.

 


"Aktivnosti su usmjerene na ukupno šest osoba, carinskih službenika Uprave za indirektno oporezivanje, koji su osumnjičeni za koruptivna krivična djela kojima su nanosili štetu budžetu BiH, a za sebe ostvarivali nezakonitu imovinsku korist", stoji u saopćenju Tužilaštva BiH, prema čijem nalogu je akcija pokrenuta.

 

Postupajući tužilac se, zajedno sa svojim saradnicima, nalazi na terenu i koordinira aktivnosti policijskih službenika.

 

"Riječ je o osumnjičenima koji su aktivne službene osobe u carinskim ispostavama UIO BiH, a osumnjičene su za krivična djela organiziranog kriminala te primanja dara ili drugih oblika koristi", navodi se u saopćenju Tužilaštva.

 

Tokom istrage u operaciji kodnog naziva "Retro", prikupljeni su dokazi da su navedeni carinskih službenici, prilikom uvoza različitih roba u BiH, nazakonito umanjivali carinske dažbine čime su nanosili štetu budžetu i za sebe ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

 

"Nakon ispitivanja osumnjičenih postupajući tužilac će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu", saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com