Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Brčko: Vlada podržala izmjene odluka u postupku carinjenja roba Istaknuto

carVlada Brčko distrikta BiH je na današnjoj, 65. vanrednoj sjednici donijela zaključak da se izmijene odluke o plaćanju određenih naknada u postupku carinjenja roba prilikom uvoza i izvoza. Radi se o taksama koje se naplaćuju za potvrde kvaliteta ispravnosti hrane i drugih proizvoda i o zdravstvenom stanju sjemena prilikom uvoza i izvoza roba.

 

 

„Ta mjera je predložena prije nekoliko dana kako bi se ublažile posljedice zatvaranja mosta na rijeci Savi i kako bi se, što je moguće više, ublažile posljedice koje bi mogle zahvatiti terminal u Brčko distriktu BiH. Uvoznicima, odnosno izvoznicima se ne isplati da dva puta plaćaju takse za ulazak u terminal što bi se sigurno dogodilo da ovakva odluka nije donesena. Mogu reći da je ovo usaglašeno još prije mjesec dana, neposredno nakon što je zatvoren most na rijeci Savi", istakao je šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević i predsjednik Komisije za sprečavanje i umanjenje posljedica nastalih zbog zatvaranja mosta na granici sa Republikom Hrvatskom.

 

Donesen je i zaključak da pomenuta Komisija pokuša pronaći i druge mjere kojim bi se ublažilo ovo stanje i da se podstakne na uspostavu komunikacije sa vlastima u Republici Hrvatskoj, a u vezi sa trajnim rješavanjem pitanja mosta, odnosno prevoza roba kamionima preko ovoga graničnog prelaza.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com