Menu

Delegati iz SNSD-a, SDS-a i HDZ-a odbili osuditi četnički skup u Višegradu Istaknuto

sj77Delegati iz reda Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS) odbili su da osude četnički skup u Višegradu koji je proteklih dana potresao bh. javnost.

 


Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH delegat Zlatko Miletić predložio je da se na dnevni red današnje sjednice kao tačka uvrsti i javna osuda skupa u Višegradu koji je organizovao Ravnogorski četnički pokret.

 

Za ovaj prijedlog glasalo je šest delegata iz reda SDA, DF-a, SBB-a i SDP-a dok su protiv bili delegati iz reda HDZ-a, SNSD-a i SDS-a.

 

Delegati koji su bili protiv, a dolaze iz stranaka SNSD, HDZ i SDS, su Mladen Bosić, Dušanka Majkić, Sredoje Nović, Lazar Prodanović, Nikola Špirić, Dragan Čović, Lidija Bradara i Bariša Čolak.

 

Dom naroda PSBiH izabrao je Gordanu Živković, bivšu šeficu kabineta Nikole Špirića, za sekretarku Doma naroda PSBiH. Ovaj prijedlog podržali


su svi delegati osim Denisa Bećirovića.

 

Bećirović je na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dao svečanu izjavu čime je prihvatio mandat delegata u državnom organu zakonodavne vlasti.

 

SDP-ov delegat nije prisustvovao ranijoj konstituirajućoj sjednici Doma naroda PSBiH zbog smrtnog slučaja u bližoj porodici zbog čega su mu predstavnici Centralne izborne komisije (CIK) BiH danas uručili uvjerenje o dodjeli mandata.

 

Državni delegati ranije su izabrali Asima Sarajlića iz SDA za predsjedavajućeg Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, a Denisa Bećirovića iz SDP-a za zamjenika predsjedavajućeg.

 

Na sjednici opravdano nije prisustvovala delegatkinja Marina Pendeš, a predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović informisao je delegata da je Pendeš odsustvo opravdala službenim putovanjem.

 

Piše: Er. M./Klix.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com