Menu

Dodik: Cinična i arogantna presuda Radovanu Karadžiću Istaknuto

dodik karadzicMeđunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je danas Radovanu Karadžiću drugostepenu presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora

 

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je presuda ratnom zločincu Radovanu Karadžića prilično arogantna i cinična i dio ravnanja računa među ranijim presudama Haškog tribunala.

 

Dodik je istakao da je misija Haškog tribunala bila da obezbijedi pomirenje, ali da je sada došlo do toga da je ono još neizvjesnije i gotovo nemoguće.

 

On je istakao da Republika Srpska već dugo nema povjerenja u Haški tribunal, a potvrda toga jeste i kazna doživotnog zatvora za prvog predsjednika Republike Srpske.

 

“Mnogi na ovim prostorima su mislili, kada je formiran Haški tribunal, da će biti osigurano neko povjerenje autoritetom onih koji su ga formirali. Vremenom je to izgubljeno jer se ovaj tribunal u značajnom obimu bavio selektivnim pristupom”, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

 

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je danas Radovanu Karadžiću drugostepenu presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora.

 

Drugostepena presuda izrečena je nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu, kojom ga je 2016. godine Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora.

https://www.fokus.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com