Menu

Održana promocija romana “Lady i Aziz-aga” koja govori o “djetetu vjetra” Brčaku Azizu Šehoviću Istaknuto

aziz i sead 3U organizaciji Književnog kluba Pablo Neruda Brčko sinoć je u Domu kulture u Brčkom održana promocija romana “Lady i Aziz-aga” autorice Mirjane Đapo koja govori o Brčaku i najvećem ljubitelju konja Azizu Šehoviću.

Autorica Mirjana Đapo je briljantno opisala biografiju zaljubljenika u konje, ljude i rodnu grudu koji krči i širi turističke putove naglašavajući da je htjela da Aziz-aga bude njen junak, sa svojim bosanskim jezikom i divnom narodskom i ljudskom filozofijom.

 

Aziz Šehović rekao je da mu je ova knjiga kao druga lična karta.

 

“Ova knjiga je moja druga lična karta. Nijemci kažu ako si živio, a nisi ostavio tragove kao da nisi živio. Meni je drago da sam doprinio čuvanju bošnjačke tradicije, ali i imidžu našeg grada. Moji planovi su da idem istim stopama, pozitivnim putem kao i mnogim susretima sa dobrim ljudima, jer dobrih ljudi ima oko nas.Ove godine idem kod Jovana na Ozrenu i Nade u Travniku i posjetit ću ih sa skromnim poklonima u znak zahvalnosti za gostoprimstvo prošle godine i to sve zabilježiti kamerom i objaviti. Ja ne stojim, ja idem dalje”, rekao je Aziz.

 

Pored mnogih poznatih Brčaka koji su sinoć prisustvovali promociji bio je još jedan dobro poznati Brčak Sead Burić koji je rekao da je profesorica Mirjana Đapo naratorka životne sage Aziz Age koju je podsjetio na Andrićevog junaka Aliju Đerzeleza, kako kaže, snažnog i mrkog, u isto vrijeme.

 

“Biografiju je iztkala briljantno u stilu najvećih majstora pisane riječi. Priču prati i album kolor fotografija. Iz njega se odmah uočava da junak romana iznad svega voli svoje konje, svoju bosansku zemlju i život sa svim izazovima. Posredno se izvlači još jedna značajna činjenica – Aziz aga Šehović je ostao i u mirovini dijete vjetra koje krči i širi turističke putove. I to će, bude li dovoljno radiša, i te kako doprinijeti razvoju Distrikta i BiH”, rekao je Burić.

 

Pored autorice knjige, Aziza Šehovića i publike promociju su uveličali i moderator promocije Alma Kajević, književnik Boris Marić, prof. Hamzalija Hodžić, Hasiba Mujačić Biba, recenzent i Vesna Hadžić koja je uz pratnju harmonikaša poznatog Taneta otpjevala nekoliko sevdalinki. Promociji je trebao prisustvovati i Pero Gudelj, vlasnik lanca FIS-a u BiH koji je bio spriječen da dodatno uveliča promociju.

 

Promocija je organizovana u okviru obilježavanja 19. godina Brčko distrikta BiH, a promocije će se održati i širom BiH kao i inostranstva.

 

aziz mirjana djapo 2aziz mirjana djapo 2aziz mirjana djapo 2aziz mirjana djapo 2aziz mirjana djapo 2aziz mirjana djapo 2aziz mirjana djapo 2

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com