Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Begović o reprezentaciji, odluci Prosinečkog i statusu u Bournemouthu Istaknuto

beg6Priča oko (ne)pozivanja Asmira Begovića u reprezentaciju Bosne i Hercegovine traje već jedan izvjestan period, a posebno se intenzivirala nakon posljednjeg spiska selektora Roberta Prosinečkog.

 


Begović se ponovo nije našao među pozvanim Zmajevima, pomirio se s odlukom i otputovao sa svojim Bournemouthom na mini-pripreme u Dubai.

 

Ujedno radi na organizaciji svog drugog po redu specijaliziranog kampa za golmane, koji će se održati u junu u Sarajevu, a za portal Klix.ba je izdvojio vrijeme kako bi razgovarao o svim aktuelnim temama iz njegove profesionalne karijere.

 

Kamp za golmane

 

"Kamp je prije svega prilika da mladim golmanima i golmanicama pružimo priliku da dva dana rade u vrhunskim uslovima i da im kroz taj rad pokušamo skrenuti pažnju na njihov individualni razvoj te šta im je potrebno da dodatno napreduju.

Moram priznati da sam prošle godine bio oduševljen načinom na koji ti momci i djevojke rade te koliko su posvećeni i prije svega talentovani. Imali smo ogroman interes, ali ove godine smo odlučili ići i sa manjim brojem mjesta, jer želimo imati priliku da više radimo na individualnim stvarima. Na istom principu radimo i u Akademiji jer nije nam cilj masovnost i zarada, nego prilika da na jednom mjestu okupimo talentovane golmane i probamo pomoći da napreduju te dobiju priliku da se pokažu klubovima. Moram reći da stvarno uživam raditi s mladim golmanima i da jedva čekam ovogodišnji kamp", rekao nam je Begović na početku razgovora.

 

Neizbježno pitanje bila je odluka selektora Prosinečkog da ga ne pozove za kvalifikacione utakmice protiv Armenije i Grčke.

 

"Za nekoliko dana igramo prvu utakmicu kvalifikacija, a onda i možda jednu od najvažnijih protiv Grčke kući. Moje mišljenje i ujedno i moja poruka je da se javnost treba fokusirati na te dvije utakmice, momcima dati podršku i ući u kvalifikacije sa šest bodova, jer to je ono što je najvažnije", kazao je Begović pa nastavio:

 

"Selektor je taj koji bira igrače, a Prosinečki je odlučio da mu u ovom trenutku ne trebam i nije moje da to komentarišem, pogotovo ne u medijima jer ja vjerujem da je uvijek najbolje razgovarati s ljudima. I to otvoreno i iskreno. Kada su u pitanju razlozi, ne znam baš ništa više od novinara ili čitalaca. Sve što znam je ono što je selektor rekao u medijima. Sa mnom niko iz stručnog štaba ili Saveza nije razgovarao u vezi ovoga ili bilo čega drugog."

 

Begović smatra kako nema mnogo filozofiranja kada su u pitanju očekivanja od prve dvije utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

 

"Imamo odličnu ekipu, na krilima smo dobrih rezultata iz Lige nacija i sada se to mora iskoristiti. Radi se o ozbiljnim protivnicima, ne smijemo misliti da će išta doći samo od sebe, ali kvalitetniji smo, igramo kući i mislim da je osvajanje šest bodova nešto što se mora desiti", kategoričan je Begović.

 

U posljednje vrijeme izgubio je mjesto prvog golmana u svom Bournemouthu, ali poručuje kako nema odustajanja.

 

Nastavak karijere

 

"Ja sam profesionalac, za mene je sezona gotova tek nakon posljednjeg treninga u maju. Radim odlično, vjerujem da zaslužujem mjesto na golu, ali trener je taj koji odlučuje šta će i kako će biti", kazao je Begović, a onda nam i odgovorio na pitanje o svojoj budućnosti.

 

"Ponuda uvijek ima, ali moje iskustvo me naučilo da nije dobro razmišljati o takvim stvarima dok traje sezona. Bournemouth je moj klub trenutno, sve dajem za taj klub, a šta će biti na ljeto vidjet ćemo", dodao je.

 

Najveća priča Premiershipa u posljednje vrijeme bio je potez Asmirovog kolege golmana iz Chelseaja Kepe Arrizabalage, koji je usred utakmice odbio zamjenu.

 

"Ne volim komentarisati druge igrače, pogotovo kolege golmane. Ne bi to bilo korektno jer ne znamo sve detalje i faktore koji su utjecali na to što je on uradio. Kepa je sjajan golman, ali teško mi je reći nešto o njegovom potezu. Ja tako nikada ne bih postupio, ne način na koji je to barem izgledalo nama sa strane", podvukao je naš 31-godišnji golman.

 

Begović se nalazi na drugom mjestu po broju nastupa u Premiershipu od igrača s Balkana, a ispred njega je s razlikom od 10-tak utakmica ostao samo Branislav Ivanović.

 

"Rekordi znače puno i ne znače ništa. Naravno da je za mene velika stvar to što mogu biti igrač s naših prostora s najviše nastupa u Premiershipu. Radi se o jednoj od najjačih liga na svijetu, kroz nju je prošlo desetine vrhunskih igrača s Balkana i naravno da bi bilo lijepo. To bi bila i još jedna potvrda dobrog rada. Međutim, kao što na loše stvari pokušavam da gledam sa zadrškom i da ne dozvolim da utječu na moj svakodnevni rad, tako isto pokušavam da gledam na pozitivne stvari poput ove", poručio nam je Begović za kraj razgovora.

Piše: N. Kustura/Klix.ba

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com