Menu

Ćudić: U Brčkom još uvijek nema nijednog spomen obilježja posvećen civilnim žrtvama rata Istaknuto

Edvin CudicUdruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) danas je na Trgu mladih u Brčkom organizovalo polusatnu aktivnost u povodu godišnjice stradanja u logoru „Luka“ u Brčkom.

 

Koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić kazao je da je nezamislivo da još uvijek u Brčkom nema nijednog spomen obilježja posvećen civilnim žrtvama rata.

 

“Danas smo ovdje kako bi odali počast civilnim žrtvama koje su nasilno odvedene, mučene i streljane, ali i ujedno kako bi podsjetili javnost da se samo sjećanjem može obezbijediti da se ovakva stradanja više ne ponove. Nezamislivo je da još uvijek u ovom gradu nema nijednog spomen obilježja posvećen civilnim žrtvama rata. Da postoji interes i želja Vlade Brčko distrikta BiH po tom pitanju već bi nešto uradili. Nažalost, još uvijek postoji jasna podijeljenost, odnosno da ni na jednoj strani ni bošnjačkoj, srpskoj, a ni hrvatskoj ne postoji takvo spomen obilježje koje bi govorilo da su u ovom gradu ubijeni civili”, kazao je Ćudić.

 

Dodajući da je neprihvatljiv i mali broj osuđenih lica kada su u pitanju počinjeni ratni zločini u Brčkom.

 

“Neprihvatljiv je i mali broj osuđenih lica kada su u pitanju ratni zločini u Brčkom kao i pokušaj da se logor “Luka” predstavi da je to bio sabirni centar ili nešto slično. Još uvijek ovdje imamo premali broj presuda i izgleda kao da se ovdje nije dogodio zločin protiv čovječnosti, a takođe činjenica je da se presude ne obznanjuju”, kazao je Ćudić.

 

Podsjećamo, logor „Luka“ otvoren je 4. maja 1992. godine, a služio je za mučenje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva sa područja općine Brčko. Formiran je od 4 sabirna centra: Hotel Posavina, DTV Partizan, Hadži – pašina džamija i Policijska uprava Brčko.

 

Za ratne zločine u Brčkom suđeno je Slobodanu Miloševiću, Vojislavu Šešelju, Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić, Momčilu Krajišniku, Goranu Jelisiću i Ranku Češiću.

 

Upravnik logora Goran Jelisić, poznatiji kao Adolf, priznao je krivicu i osuđen je na 40 godina zatvora.

 

Pred Osnovnim sudom u Brčkom, za ratni zločin su optuženi: Kosta Kostić, Konstantin Simonović, Fikret Piklić i Monika Ilić – Simonović – Karan. Tužilaštvo BiH je 2015. godine podiglo optužnicu protiv ratnog općinskog načelnika Brčkog, Đorđa Ristanića.

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com