Menu

I učenici Poljoprivredne i medicinske škole Brčko obilježili Svjetski dan osoba s Down sindromom Istaknuto

d s ucenici 1 6Down Syndrome International (DSI) službeno je odredio 21. mart kao Svjetski dan osoba s Down sindromom. Datum simbolizira tri reprodukcije 21. kromosoma, što je glavno genetsko obilježje osoba sa Down sindromom. Cilj obilježavanja Svjetskog dana Down sindroma je podizanje svijesti i razumijevanje Down sindroma, kao i pitanja vezanih uz mobiliziranje podrške i priznavanje dostojanstva te prava i dobrobiti za osobe sa Downom.

 

 

Najčešći predisponirajući rizični čimbenik za pojavu Down sindroma je dob majke, pa tako, kod trudnica u dobi od 20 godina rizik iznosi 0,066% ili 1:1500, dok kod trudnica u dobi od 40 godina iznosi 1,0 % ili 1:1000. Postoji preko pedeset karakterističnih obilježja Down sindroma, a njihov intenzitet se razlikuje od osobe do osobe, no bez obzira na postotak oboljenja ili poremećaja, ova djeca i mladi trebaju posebnu pažnju, te različite medicinske i rehabilitacijske postupke, te posebne metode učenja.

 

Učenici Poljoprivredne i medicinske škole Brčko distrikta BiH su također obilježili ovaj datum, a sve u svrhu skretanja pozornosti javnosti na problematiku sa kojom se susreću osobe sa Down sindromom. Jedna od aktivnosti je dijeljenje letaka koje su pripremili učenici Vijeća učenika ove škole. Letke koji nas informišu o tome što je Down sindrom i objašnjavaju zašto nositi šarene čarape na ovaj datum, učenici su podijelili Brčacima kroz šetnju kroz grad.

"Obukli smo šarene čarape jer poštujemo različitost i želimo podržati osobe sa Downom, omogućiti im bolju integraciju u društvo i ostvarivanje njihovih prava. Članovi naše Projektno-humanitarne sekcije posjetili su i učenike sa poteškoćama u Trećoj osnovnoj školi Brčko distrikt BiH i obradovali ih poklonima, nakon čega smo se svi zajedno družili i pričali o ovoj problematici i poteškoćama sa kojima se ova populacija svakodnevno susreće", rekli su učenici.

 

d s ucenici 1 8d s ucenici 1 8d s ucenici 1 8d s ucenici 1 8d s ucenici 1 8d s ucenici 1 8d s ucenici 1 8d s ucenici 1 8

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com