Menu

Tužilac Čavka novinara Avdića ispitivao odakle mu informacije o ruskom utjecaju u BiH Istaknuto

aaAvdo Avdić, novinar portala "Žurnal", koji je razotkrio aferu u vezi s vrbovanjem selefija za obavještajni rad za potrebe Hrvatske, jutros je ispitan u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

 


Avdić je za Klix.ba izjavio da tužioca Olega Čavku koji ga je ispitao uopće nije interesovao upad hrvatske obavještajne službe u BiH.

 

"Samo me pitao odakle mi informacije o ruskom utjecaju u BiH i s kim se sastajem po kafanama", kazao je Avdić.

 

Inače, Avdić je ispitan u svojstvu svjedoka, no treba naglasiti da prema Članu 82. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine novinari ne mogu biti saslušani kao svjedoci.

 

U navedenom članu se navodi da se kao svjedok ne može biti saslušana "osoba koja bi svojim iskazom povrijedila dužnost čuvanja profesionalne tajne (vjerski službenik, odnosno ispovjednik, novinar u svrhu zaštite izvora informacija, advokat, bilježnik, liječnik, babica i dr.), osim ako je oslobođena te dužnosti posebnim propisom ili izjavom osobe u čiju je korist ustanovljeno čuvanje tajne".

 

Avdić je potvrdio da je jutros na svjedočenje doveden i H.Č., pripadnik selefijskog pokreta iz Zenice koji je ranije potvrdio Žurnalu da je skoro četiri mjeseca sarađivao sa hrvatskim obavještajcima.

 

On je ranije rekao da su mu prilikom vrbovanja prijetili zabranom ulaska u Hrvatsku, a za dobro izvedenu akciju prebacivanja naoružanja obećavali su mu posao u Hrvatskoj za njega i njegovu porodicu.

 

https://www.klix.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com