Menu

Brčko: Povežimo se da spriječimo napuštanje školovanja! Istaknuto

skol9Udruženje građana "Demos" Brčko Distrikt je udruženje koje je formirano 2016. godine i do sada je bilo nosilac nekoliko značajnih projekata koji su pozitivno ocjenjeni od strane javnog mijenja. Fokus "Demosa" su djeca i mladi, i činimo sve što je u našoj moći da im popravimo kvalitet života, obezbjedimo veću asimilaciju u zajednicu i omogućimo bolje uslove da se kreativno izraze.

 

 

Projekat "Let's connect to prevent school dropout" je finansiran od sredstava Evropske Unije kroz projekat "Bright4ALL" koji realizuju "Save the children" BiH, OC "Vermont" Brčko Distrikt i "Žene sa Une". Kontribucija UG "Demos" za ovaj projekat iznosi 8 703,00KM, a ukupna vrijednost projekta je 47 815,00 KM. Ovaj projekat nema implikacije po budžet Brčko Distrikta.

 

Krajnji rezultati projekta su identifikacija učenika koji su u riziko grupama, pedagoško - instruktivni rad sa njima i uključivanje više institucija u rješavanje problema napuštanja osnovnog školovanja u našoj lokalnoj zajednici kroz jedinstvenu bazu podataka učenika. Projekat ima dva cilja: prvi je kreiranje baze podataka svih učenika koji pohađaju osnovno obrazovanje u kojoj će biti informacije na osnovu kojih će se moći prepoznati učenici u riziko grupama i uvezivanje svih osnovnih škola u Brčko Distriktu, Centra za socijalni rad, Centra za mentalno zdravlje, Policije i Odjeljenja za obrazovanje (Pododjeljenje za predškolsko i osnovno obrazovanje, zbog statistike). Važno je napomenuti da će samo Centar za socijalni rad i Odjeljenje za obrazovanje imati pristup svim informacijama, a ostali prema svojim ciljnim grupama. Npr, Prva osnovna škola će imati samo uvid u podatke o učenicima iz svoje škole. Takođe, ovim projektom će Pododjeljenje za predškolsko i osnovno obrazovanje imati mogućnost upoređivanja broja učenika koji pohađaju prvi razred sa podacima iz CIPSOVE baze podataka o učenicima koji su obavezni upisati prvi razred osnovne škole (datum rođenja i godište). Upoređivanjem, doći će se do podataka koja djeca nisu upisala prvi razred, a imaju obavezu po prebivalištu, i moći će se alarmirati nadležne službe da se utvrdi razlog nepohađanja škole.

 

Drugi cilj projekta je edukacija stručnih saradnika iz gore pomenutih institucija i ustanova za rad na bazi podataka i pedagoško - instruktivni rad sa djecom i roditeljima učenka koji spadaju u riziko grupu od napuštanja osnovne škole. Edukatori će biti kompetentni poznavaoci pedagoških nauka sa iskustvom u praksi. Edukaciju će proći 26 stručnih saradnika iz osnovnih škola, 1 iz Odjeljenja za obrazovanje, 2 iz Centra za socijalni rad i 1 iz Policije BD . Prevencija je ključ uspjeha, mi gradimo vrata koja će joj doprinijeti.


Svako dijete je važno, a dijete koje ne završi osnovnu školu postaje problem zajednice i svih nas koji je činimo; Povežimo se da spriječimo napuštanje školovanja!

 

Predsjednik Udruženja:

Božidar Jović

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com