Menu

Salkić: Logična i očekivana odluka Ustavnog suda BiH o Danu RS-a Istaknuto

salk9aPotpredsjedik bh. entiteta RS Ramiz Salkić ocijenio je da je logična i očekivana odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da ospori Zakon o Danu Republike Srpske, odnosno član kojim je utvrđeno da je 9. januar "Dan Republike Srpske".

 


Salkić je u izjavi Feni podsjetio da je taj sud već ranije osporio 9. januar kao dan tog bh. entiteta te da će to uraditi svaki put kada Vlada i Narodna skupština RS-a pokušaju ponovo ignorisati tu odluku.

 

"Nadam se da će konačno entitetska vlast shvatiti da je vrijeme da se distanciraju od ratnog vremena i onih koji su osuđeni za zločinački udruženi poduhvat te da počnu razmišljati na način da je entitet prostor na kojem su konstitutivna tri naroda i u kojem žive svi građani koji to žele, a ne samo Srbi, pravoslavci", naveo je on.

 

Vlast bh. entiteta RS je pozvao da nađu način da predlože datum praznika koji je prihvatljiv za sve građane.

 

"To može biti datum nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nikakav datum prije toga sigurno nije prihvatljiv. Mislim da je u interesu vlasti koja predstavlja Srbe u BiH da sa svojih leđa skinu to opterećenje, da su nasljednici onih koji su osuđeni za udruženi zločinački poduhvat i genocid. Ako oni nastave da se identifikuju s tim ljudima i periodom, onda smo mi u ozbiljnom problemu, jer oni time baštine ideologiju koja je presuđena zbog teških zločina", kazao je potpredsjednik bh. entiteta RS.

 

Ustavni sud BiH usvojio je zahtjev devet delegata Vijeća naroda RS-a za ocjenu ustavnosti člana 2. stav 1. Zakona o Danu RS. Utvrđeno je da osporena odredba, koja glasi: „Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike“, nije u skladu sa Ustavom BiH.

 

Osporena odredba je ukinuta i određeno je da prestaje da važi narednog dana od dana objavljivanja odluke u "Službenom glasniku Bosne i Hercegovine“.

 

Ustavni sud se u odluci pozvao na relevantne stavove iz svojih odluka o dopustivosti i meritumu te naglasio da se ni predmetnom odlukom, kao ni ranijom, ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika Dan RS te ne isključuje i ne ograničava nadležnost Narodne skupštine RS-a da raspiše referendum o tome kojeg datuma će se proslavljati Dan RS.

(agencije)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com