Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

vodoravni baner za 007

Poslodavci obećali da će sve ono čega ih država rastereti ići za plate radnicima Istaknuto

radniciAko su istinita obećanja poslodavaca da će sve ono čega ih država rastereti ići za plate radnicima, mi smo spremni podržati takva rješenja, kazao je za Klix.ba predsjednik Saveza samostalnih sindikta BiH Selvedin Šatorović u povodu inicijative Udruženja poslodavaca FBiH za usvajanje određenih zakona.

 

Šatorović je rekao da se Savez samostalnih sindikta BiH slaže s jednim dijelom zakona koji predlaže Udruženje poslodavaca FBiH, ali da je problem bio u neodržavanju sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća, zbog čega zakoni nisu prošli parlamentarnu proceduru.

 

"Bitno je istaći da je Parlament FBiH donio zaključak kako nema razmatranja nekih od bitnih zakona, odnosno Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak bez utvrđivanja najniže cijene rada. Mi ćemo nastaviti istrajavati na tome", kazao je Šatorović.

 

Istakao je kako Savez samostalnih sindikta BiH nije upoznat o jednom dijelu predloženih zakona, ali da su spremni podržati sve ono što će poboljšati ekonomsko-socijalni položaj radnika i privredni ambijent poslodavaca.

 

"Ukoliko su istinita obećanja poslodavaca da će sve ono čega ih država rastereti ići za plate radnika, mi smo spremni podržati takve stvari. Žao nam je što u taj proces nije ušao Zaključak o donošenju zakona o uvezivanju radnog staža, a koji je također jedan od prioriteta Saveza samostalnih sindikta BiH", rekao je Šatorović.

 

Jedna od tema koja je izazvala posebno interesovanje javnosti jeste prijedlog smanjenja plaćanja naknada za bolovanje na teret poslodavaca sa 42 na 15 dana. Šatorović ističe da će Savez samostalnih sindikta BiH podržati sve ono što dogovore država i poslodavci, s tim što je njihov jedini interes da radnik koji je na bolovanju ima punu plaću za vrijeme bolovanja.

 

"Radnik koji je privremeno spriječen za rad ne smije trpjeti i da se preko njegovih leđa odvijaju odnosi između poslodavaca i države. Vjerujem da ljekari koji obavljaju i daju svoje stručne nalaze i dijagnoze odlično znaju šta rade. Ne dozvoljavam da neko ko nije ljekar komentariše te dijagnoze", kazao je Šatorović.

 

On je istakao i da se što prije mora usvojiti novi zakon o zaštiti na radu te da se mora mnogo više investirati u zaštitu na radu, što predstavlja potez koji će omogućiti manje bolovanja u narednom periodu.

 

Poslodavci su na sjednici Parlamenta FBiH istakli i da se mora definisati nezakoniti štrajkt, odnosno detaljno i precizno definisati odluke o štrajku i najavi štrajka, regulisanje pitanja zaštite poslodavaca u slučaju organizacije štrajka suprotno odredbama zakona, povećanje rokova najave štrajka i tako dalje.

 

Šatorović je stava da Zakon o štrajku FBiH, koji je danas na snazi, praktično teško daje mogućnost radnicima da ispune svoje pravo na obustavu rada ukoliko nisu zadovoljni uvjetima koje im nudi poslodavac.

 

"Zakonsko rješenje koje je išlo bilo je puno lošije. Mi imamo svoje primjedbe i pozivamo poslodavce i Vladu FBiH da na prvoj narednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća razmotrimo te stvari i usaglasimo zakon o štrajku na zadovoljstvo sva tri socijalna partnera", kazao je Šatorović.

https://www.klix.ba

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com