Menu

Suad Hamzić, bivši pilot JNA: Na nebu iznad Juge jurili smo NLO Istaknuto

jnaSredinom osamdesetih godina, u Komandi ratnog vazduhoplovstva u Beogradu, uspostavljena je organizacija koja se bavila susretima pilota tadašnje JNA s neidentificiranim letećim objektima.

 

Bili su primorani na takav potez zato što su se piloti često susretali na nebu s letećim objektima čiju strukturu i brzinu nisu mogli objasniti.

 

Tako, u razgovoru za srbijanske Novosti, govori umirovljeni pukovnik Suad Hamzić.

 

Ovaj rođeni Sarajlija tvrdi da je lično imao tri bliska susreta s letećim tanjirima.

 

"Najupečatljiviji mi je ostao onaj od 20. augusta 1970. godine, kada sam u dvosjedu Mig 21 s pilotom Dušanom Stipićem imao bliski susret s takvom letjelicom iznad Plaškog. Poslali su nas temeljem uzbune radarskog centra i vrlo brzo smo uspostavili vizualni kontakt s objektom, vrlo velikim, koji je isijavao svjetlost.

 

Penjali smo se nadzvučnom brzinom, ali nikako mu nismo mogli procijeniti visinu. Procijenio sam da je na nekih 22.000 metara, a u jednom trenutku je taj lebdeći objekt kojeg smo gledali ubrzao i nestao. Izgubio se i s radara", priča on.

 

Dodaje Hamzić i da je nekoliko mjeseci kasnije sličan objekt lebdio iznad zračne luke u Bihaću, a nakon što ga je ugledala grupa pilota za zemlje je nestao na isti način.

 

Početkom 1974. godine tokom noćnog leta oko Karlovca, prisjeća se Hamzić, proletio je pored svjetlećeg NLO-a.

 

Jedan od najbizarnijih zabilježenih događaja jugoslavenskog ratnog vazduhoplovstva ipak se dogodio u proljeće 1975. godine: "Pilot Rodoljub Gajić Roćko je u brišućem letu na potezu Bosanska Krupa - Banjaluka - Srbac - Duga Resa - Rekovac, kod Prijedora imao "sudar" s saobraćajnim znakom na lokalnoj cesti.

 

Pošto je ogrebao znak, pri brzini od 800 kilometara na sat proletio je ispod dalekovoda, a zatim je mirno sletio na bihaćki aerodrom. Roćka je odalo oštećenje na krilu aviona, ali i usmena prijava Saobraćajne policije iz Prijedora. Kažnjen je zabranom letenja od mjesec dana".

(facetv)

 

zn

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com