Menu

baner for web jpg

Dodik, Komšić i Džaferović prihvatili poziv Erdogana: Posjeta Turskoj 2. maja Istaknuto

errrr4Predsjedništvo BiH na današnjoj sjednici prihvatilo je poziv prеdsјеdnikа Rеpublikе Тurskе Recepa Tayyipa Erdogana za zvаničnu pоsјеtu predsjedavajućeg i članova Predsjedništva BiH Тurskој, 2. maja 2019.gоdinе.


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primili su danas potpredsjednika Republike Turske Fuata Oktaya.

 

Članovi Predsjedništva BiH upoznali su potpredsjednika Oktaya da je BiH iznašla konsenzus o sveobuhvatnoj trasi autoputa Sarajevo - Beograd i tom prilikom zahvalili na spremnosti Republike Turske da pomogne da se ova dva grada što prije povežu izgradnjom prometnice, kroz finansiranje turske strane i zainteresiranost turskih građevinskih kompanija da se uključe i brzo obave izgradnju.

 

Članovi Predsjedništva BiH su podsjetili visokog gosta da su državne institucije BiH odmah, nakon pokušaja vojnog udara u Republici Turskoj, izrazile svoju punu podršku legitimno izabranim institucijama vlasti te zemlje, izražavajući istovremeno žaljenje zbog izgubljenih ljudskih života. Dodatno, zahvalili su potpredsjedniku Oktayu za odluku Vlade Republike Turske da odobri bescarinski uvoz 15.000 tona mesa i mesnih prerađevina iz BiH, što se tretira kao pomoć BiH nakon poplava iz 2014. godine.

 

Na sastanku je konstatirano da su najvažnije oblasti bilateralnih odnosa dvije države pravno uređene i definirane, a da je u narednom periodu potrebno izvršiti ratifikaciju preostalih ugovora i pristupiti njihovoj punoj implementaciji.

 

U tom kontekstu potpredsjednik Oktay je potcrtao da Turska i dalje stoji pri kvoti za uvoz bh. mesa, te da što prije želi da vidi ratifikaciju revidiranog Ugovora o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, zahvaljujući kojem bi trgovinska razmjena između dviju prijateljskih zemalja ubrzo mogla dostići obim veći i od milijardu američkih dolara, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

Sastanku je u ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića prisustvovao savjetnik Slaven Kovačević.

(agencije/klix)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com