Menu

Brčko: Pritvor za osobu što je pucnjem iz automatske puške, iz vozila u pokretu, izazvao opću opasnost Istaknuto

policija svjetla 660x330Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor prema P.A. (36) zbog sumnje da je 13. aprila u naseljenom mjestu Gornji Brezik pucanjem iz automatske puške, iz vozila u pokretu, izazvao opću opasnost. Pored ovog i krivičnog djela nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari, sumnja se da je P.A. počinio i nasilje u porodici, te je pritvoren zbog opasnosti da bi ga mogao ponoviti, ukoliko bi ostao na slobodi i uništiti ili sakriti dokaze važne za krivični postupak.

 

Pošto je lišen slobode i doveden pred tužioca osumnjičeni je ubrzo ispitan gdje je ocijenjeno da postoje razlozi da mu se odredi pritvor u trajanju od jednog mjeseca. Osnovni sud Brčko distrikta BiH u cjelosti je prihvatio prijedlog Tužilaštva, te je rješenjem odredio pritvor osumnjičenom u predloženom trajanju.

 

Po određivanju pritvora u ovom slučaju Tužilaštvo u saradnji s Policijom Distrikta nastavlja intenzivnu istragu usmjerenu na daljnje prikupljanje dokaza o krivičnim djelima: Nasilje u porodici (iz člana 218 stav (3) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH ), Izazivanje opće opasnosti ( iz člana 317 stav (1) Krivičnog zakona) i Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih tvari (iz člana 365 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH).

 

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com