Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

A4EB5B4C FB04 444B AE9C 39C793F3E15C

Jad i čemer od države: Propadamo na svim poljima, ali se naoružavamo do zuba Istaknuto

vojNakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila odredbe oko formiranja rezervnog sastava policije, na ovosedmičnoj sjednici usvojila je i još dva itekako sporna Nacrta zakona.

 

 

Naime, zastupnici usvojili su Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru koji je proteklih dana izazvao budu reakcija nevladinih organizacija, medija kao i međunarodnih institucija. S obzirom na to, Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS-a, najavio je kako se u zakonu neće naći odredba koja se odnosila na zabranu fotografiranja policajaca, ali se u njemu nalazi čitav niz drugih spornih odredbi kao što je ona o okupljanjima na javnim mjestima, piše Dnevni list.

 

Dodajmo kako nije prihvaćen zaključak da se ovaj zakonski akt uputi u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.


Zakon o oružju i municiji

 

Na jučerašnjoj sjednici NS RS usvojen je i Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju i municiji, kojim se dodatno ukidaju administrativne barijere kada je riječ o uvjetima za nabavljanje oružja. Tim zakonskim rješenjem brišu se zakonske odredbe koje su kao jedan od uvjeta za nabavljanje oružja propisivale pribavljanje uvjerenja da se protiv osoba ne vodi prekršajni postupak.

 

I ovaj zakon naišao je na osudu šire zajednice jer se na ovaj način samo olakšava svima da posjeduju oružje, a znamo kako ga i bez toga ima previše.

 

Usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji koji predviđa pružanje zaštite žrtvi nasilja u obitelji ili obiteljskoj zajednici i stvaranje uvjeta za sprečavanje ponavljanja tih slučaja, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, kojim se utvrđuje pravo na osobnu invalidninu kao novčanu pomoć osobama sa invaliditetom koja nisu smještena u ustanovu socijalne zaštite ili u drugu ustanovu na teret proračunskih sredstava.


Rezervisti u FBiH

 

Na formiranje rezervnog sastava policije u RS-u već danima dolaze odgovori iz Federacije, pa je i ministar unutarnjih poslova FBiH Aljoša Čampara na N1 kazao kako će MUP krenuti u popunu nedostajućeg broja pripadnika Federalne uprave policije. Prema službenim podacima, u FBiH nedostaje više od hiljadu i po pripadnika redovnog sastava policije, u svim kantonalnim MUP-ovima i FUP-u.

 

– Otprilike 110 policijskih službenika bismo trebali primiti u narednom razdoblju, odnosno raspisati konkurs. Prije svega, to se odnosi na specijalnu jedinicu i jedinicu za podršku. Vidim kako su već neki kantonu pokrenuli određene procedure za prijem aktivnog sastava, mislim da je ZDK već raspisao konkurs. Ima još dosta raspisanih konkursa. Ti policajci će se školovati na našoj Policijskoj akademiji. I to je ono što je propisano sistematizacijom radnih mjesta i radi sigurnosti mislim da se moraju osigurati sredstva, a vjerojatno je za neke već osigurano za popunu aktivnog sastava policije, kazao je Čampara. Poručio je da se nastavlja procedura uspostave rezervnog saziva policije, koji bi bio 50 posto redovnog sastava.

 

– Mi idemo u tu proceduru. To je apsolutno gotova stvar. Već pripremamo zakonske projekte. Sve ono što radi RS, uradit ćemo i mi. Naravno, ukoliko oni odustanu, i mi ćemo odustati. I ranije smo naglašavali i ponavljamo kako nije trebao rezervni sastav, jer i kod njih, kao i kod nas, nedostaje redovni sastav. I mi ćemo ići sa rezervnim sastavom do 50 posto, zaključio je Čampara.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com