Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

 

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Hitlerov pilot otkrio posljednje riječi nacističkog vođe Istaknuto

hitlerU nedavno objavljenom dnevniku pilot nacističkog vođe Hans Baur otkrio je šta mu je Adolf Hitler rekao prije nego što je sa svojom ženom Evom Braun izvršio samoubistvo u bunkeru u Berlinu.

 

Baur je sugerisao fireru da pobjegne u Japan ili Argentinu, ali je nacistički vođa to odbio.

 

General-pukovnik Hans Baur, koji je bio lični pilot Adolfa Hitlera i njegov bliski prijatelj, otkrio je u svom dnevniku da mu je nacistički vođa rekao “završavam danas” na dan kad je izvršio samoubistvo. Baurov dnevnik osvjetljava posljednje dane vođa Rajha u danima uoči pada Berlina, kad su ga osvojile sovjetske trupe 1945. godine.

 

Prema navodima pilota, on je pokušao da ubijedi Hitlera da još uvijek ima aviona kojima bi mogao da ga preveze u Japan, Argentinu ili kod nekog šeika, koji su još uvijek “blagonakloni prema njemu zbog njegove politike prema Jevrejima”.

 

Međutim, Hitler je tu ponudu odbio, insistirajući da će “opstati ili pasti sa Berlinom”.

 

“Čovjek mora biti dovoljno hrabar da se suoči sa posljedicama svojih postupaka – i zato sada završavam. Znam da će me sutra milioni ljudi proklinjati – to je sudbina”, rekao je Hitler, prema Baurovom dnevniku.

 

Hitlerov pilot tvrdi da je nacistički vođa strahovao da će Sovjeti koristiti gasne bombe, pošto su znali da se krije u bunkeru u kom je i izvršio samoubistvo.

 

“U svakom slučaju, ja ne bježim, i zato završavam danas”, rekao je Hitler svom pilotu.

 

Baur je pokušao da pobjegne iz Rajha, ali je bio uhapšen i proveo je nekoliko godina u sovjetskom zatvoru. Preminuo je 1993. u 96. godini.

 

Firerov pilot je napisao da mu je Hitler prišao i uzeo ga za obje ruke.

 

“Baur, želim da se oprostim od tebe. Došlo je vrijeme. Moji generali su me izdali, moji vojnici ne žele da nastave da se bore i ja ne mogu da nastavim”, rekao je firer pilotu.

 

Baur je naveo da je Hitlerovo potpuno povjerenje u njega preraslo u “mnogo intimniju prijateljsku vezu”, a vođa nacista ga je nazivao ličnim prijateljem. Hitler je prisustvovao pilotovom vjenčanju, a poklonio mu je automobil za 40. rođendan.

 

Baurov prikaz života unutar vođstva Trećeg rajha prvi put je objavljen u Njemačkoj prije više od 50 godina, ali je nedavno štampan u Velikoj Britaniji pod naslovom “Bio sam Hitlerov pilot”.

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com