Menu

U Brčkom se prvi put provodi projekat samozapošljavanja u poljoprivredi (VIDEO) Istaknuto

eko proizvodnja hrane na imanju dr Fran radionice reach out 2014 011U Brčko distriktu prvi put se provodi projekat samozapošljavanja u poljoprivredi za šta su iz prošlogodišnje budžetske kase izdvojena značajna finansijska sredstva.

 

 

Za samozapošljavanje u poljoprivredi izdvojeno je 500 hiljada maraka iz prošlogodišnjeg budžeta s ciljem da se podstaknu poljoprivredni proizvođači da pokrenu vlastite biznise. Na javni poziv za učešće u programu prijavilo se ukupno 72 polaznika, koji prethodno moraju proći obuku za sačinjavanje biznis planova u oblasti proizvodnje žitarica, nabavke opreme, proizvodnje mlijeka, uzgoja stoke. Nakon obuke slijedi izrada biznis planova, od kojih će komisija odabrati one najbolje.

 

„Tako da bi moglo otprilike oko 25 učesnika korisnika dobiti ova sredstva u iznosu od 15 do 20 hiljada KM i glavni cilj ovoga jeste da se zaposle u poljoprivredi i da ih smanjimo sa evidencije Zavoda za zapošljavanje i da postanu održivi odnosno da se bave tom djelatnošću“, pojašnjava Zoran Gajić, šef Odjela za poljoprivredu Vlade BD.

 

Najuspješniji korisnici programa koji dobiju sredstva uz skidanje sa evidencije Zavoda za zapošljavanje u obavezi su da ispune i ostale kriterije, a nesmetano će moći biti i korisnici sredstava podsticaja u poljoprivredi.

 

„One osobe koje budu izabrane u ovaj projekat biće obavezne u naredne dvije godine da osnuju firmu, znači u vidu SP-a ili eventualno DOO preduzeća, te naredne dvije godine rade da uplaćuju minimalno za sebe poreze i doprinose i nama svaki mjesec dostavljaju Zavodu potvrde“, ističe vlado Jevtić, direktor Zavoda za zapošljavanje BD.

 

Ukoliko neko od korisnika ne bude izmirivao svoje obaveze kompletan postupak se obustavlja i pokreće se sudski postupak. I u ovogodišnjem budžetu za 2019.godinu planirana su sredstva u istom iznosu od 500 hiljada maraka, pa će nakon realizacije prvog uslijediti i naredni program uz iste uslove.

federalna.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com