Menu

Brčko 27 godina plače (FOTO) Istaknuto

brcko stradanje 5U organizaciji Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka, Udruge obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata, Udruženja logoraša i Udruženja za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja u ratu „Suze“ danas u Brčkom obilježena je 27. godišnjice od počinjenih ratnih zločina nad civilima nesprske nacionalnosti u Brčkom.

 

 

Ramiz Ahmetović, predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distritka rekao je da se traga za još 126 nestalih i da ne zna kada će se pronaći jer nadležni ne poduzimaju ništa.

 

„Kada ćemo ih pronaći nisam siguran s obzirom da neku podršku od izvršne i zakonodavne vlasti nemamo već se sami snalazimo. Nismo zadovoljni procesuiranjem jer se po našim krivičnim zakonima može otkupiti kazna do godinu dana. Dali smo primjedbe na to, ali bezuspješno. Neshvatljivo je da neko može platiti novčanu kaznu za razna djela ratnog zlostavljanja civila. Ne smijemo zaboraviti da su mjesta na kojima smo danas zastajali bila zalivena krvlju, a zgrada Policije je bila mjesto u kojem se vršila tortura i ubistva. Cilj okupljanja jeste da se ne zaboravi prošlost, da podsjetimo sve one koji znaju a i one koji ne znaju šta nam se desilo, te da nam to bude podsjetnik da nam se nikad više tako nešto ne ponovi.“, rekao je Ahmetović.

 

Predsjednik brčanske Udruge obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata Marin Brkić rekao je da će i dalje vršiti pritisak na tužilaštva na traženju nestalih, kao i na procesuiranju ratnih zločina.

 

„Ja koji sam i sam žrtva nisam zadovoljan samom politikom lokalne vlasti, Tužilaštva pa čak i državnog. Jer ima dovoljno novaca i tužioca za sve, samo nemamo volje. I dalje ćemo vršiti pritisak na tužilaštva na traženju nestalih, kao i na procesuiranju ratnih zločina. Još uvijek tragamo za 14 Hrvata", rekao je Brkić.

 

Grašani, udruđenja i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti kao i predstavnici političkih stranaka iz Brčkog danas su položili vijence i cvijeće u parku kod hotela „Posavina“, ispred Policijske stanice, DTV Partizan i hangara „Logor Luka“.

 

Organizatori su za sutra najavili tevhid za nevino ubijene civile koji će se održati u 12:30 sati u džamiji na Ivicima i cvijeće će se položiti na Memorijalnom centru civilnih žrtava rata ispred džamije.

 

brcko stradanje 5brcko stradanje 5brcko stradanje 5brcko stradanje 5brcko stradanje 5

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com