Menu

baner for web jpg

Koordinacija boračkih udruženja ARBiH Brčko obilježava 17. maj - Dan 108./215. Viteške motorizovane brigade Istaknuto

a4444Dvadesetsedam godina od njenog formiranja, 17. maj se obilježava kao Dan 108./215. Viteške motorizovane brigade. Koordinacija boračkih udruženja Armije Republike Bosne i Hercegovine u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine je u povodu obilježavanja Dana 108./215. Viteške motorizovane brigade, raspisala Konkurs za najbolji literarni rad na temu „Samo da rata ne bude“, za učenike osnovnih i srednjih škola.

 


U Program obilježavanja ovog značajnog datuma prvi put je uvrštena izložba „Domovina u srcu“, koju partnerski priprema sa 2. pješadijskim (rendžerskim) pukom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

 

Drugi pješadijski (rendžerski) puk OS BiH baštini identitet i vojno naslijeđe jedinica i konstitutivnih naroda iz kojih potiče Armija Republike Bosne i Hercegovine. Puk izdaje bilten pod nazivom “Armija Republike Bosne i Hercegovine”, učestvuje u obilježavanjima značajnih datuma i događaja, a muzejski depo Komande 2. pješadijskog (rendžerskog) raspolaže sa bogatom kolekcijom naoružanja, zastava, fotografija i dokumentacione građe, koje će Brčaci imati priliku vidjeti eksponirane u BZK „Preporod“ na adresi Islahijet broj 3, od 14. maja do 19. maja 2019. godine. Svečano otvaranje izložbe predviđeno je za 17:00 sati.


U petak, 17. maja 2019. godine, sa početkom u 12:00 sati, u džamiji u Gornjem Rahiću, održat će se tewhid šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine, nakon čega je, od 14:00 sati, predviđeno polaganje cvijeća i odavanje pošte šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine na šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću. Polaganje cvijeća i odavanje pošte šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine održat će se i u 17:00 sati na Centralnom spomen obilježju u Brčkom, sa početkom u 17:00 sati. Svečana akademija u povodu obilježavanja dvadesetsedme godišnjice od osnivanja 108./215. Viteške motorizovane brigade, počinje u 18:00 sati, u prostorijama BZK „Preporod“.


Koordinacija boračkih udruženja Armije Republike Bosne i Hercegovine u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine poziva sve zainteresirane da se pridruže i svojim prisustvom uveličaju program obilježavanja Dana 108./215. Viteške motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.


Formiranje 108. brigade


Objedinivši sve patriotske snage, nakon početka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, Teritorijalna odbrana Republike Bosne i Hercegovine postala je nosilac otpora. Rušenjem mostova na Savi, 30. aprila 1992. godine, a dan kasnije napadom na Dizdarušu, Brčko je osjetilo prve udare pokušaja okupacije sjeveroistočne Bosne. Sedamnaest dana kasnije, formirana je 108. brigada Hrvatskog vijeća odbrane Brčko a nakon toga, odlukom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine formira se 108. brčanska brigada Teritorijalne odbrane.


Sastav brigade


Na dan formiranja, brigada je u svom sastavu imala Komandu sa prištapskim jedinicama i šest bataljona sa oko 3.000 boraca. U toku rata još je formirana Ratna bolnica. Broj boraca brčanske brigade je u periodu od 1992. do 1995. godine dostigao broj od 7.500.


Podjela brigade i promjena naziva


U martu 1993. godine došlo je do podjele brigade na 108. brčansku brigadu ARBiH i 108. pješačku brigadu HVO-a Ravne – Brčko. Promjena naziva 108. motorizovane brigade Brčko ARBiH u 215. motorizovana brigada Brčko ARBiH desila se 17. januara 1995. godine.


Viteška


Odlukom predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića, od 15. maja 1995. godine, 215. motorizovana brigada Brčko Armije Republike Bosne i Hercegovine, dobila je počasni naziv „viteška“. Uprkos podjeli na dvije brigade, borci i bojovnici u svojim jedinicama su zajednički branili i odbranili slobodnu brčansku teritoriju i dali značajan doprinos očuvanju domovine Bosne i Hercegovine.


Gubici


Brčanska brigada je tokom Odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992. do 1995. godine pretrpila ogromne gubitke u ljudstvu, 556 šehida i 178 bojovnika. U istom periodu, 1.225 boraca je teže a 1.745 lakše ranjeno, dok je 14 pripadnika Brigade nestalo bez traga.


Ratna priznanja


Brigada je iznjedrila 34 pripadnika nosioca najvišeg ratnog priznanja ARBiH, „Zlatni ljiljan“, jednog nosioca ordena „Zlatni štit“, jednog nosioca Medalje za hrabrost, te zasluženo ponijela niz drugih pohvala i priznanja od Drugog korpusa ARBiH Tuzla. Za doprinos u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu, nagrađeni su i pripadnici jedinica MUP-a, priznanjima „Zlatna policijska zvijezda“ i „Srebrna policijska značka“.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com