Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

D4038CA4 5DB4 486D 9106 CF614A9BD4AE

AF911058 A99A 4A2B B585 D6B867B1F75E

 

TIBIH Prijavi Korupciju 728x90 A 01

Prvi u BiH: Senad krenuo na put dug 26.000 km, do Tokija putuje motociklom Istaknuto

mot6Senad Hasanović, u društvu poznatiji kao Chupo, jučer je krenuo na putešestviju od Sarajeva do Tokija motociklom. Kako kaže, nakon što je motociklom obišao Evropu, odlučio je otići "malo dalje", u Zemlju izlazećeg sunca. Trenutno se nalazi u Albaniji, u malom mjestu na moru Shëngjin.

 

 


Hasanović je godinama putovao širom Evrope na motociklu, od Nordkappa (Norveška) do Alicantea (Španija), od istoka do zapada, uključujući Irsku i Veliku Britaniju. Iz godine u godinu njegova avantura postajala je sve veća, izazovnija i zahtjevnija, a sve troškove puta snosio je sam. Na put do Tokija krenuo je preko Pamira, Mongolije i Sibira.

 

"Za period maj-juli planirao sam odlazak u Mongoliju, proći Pamir i pratiti legendarni 'Put svile'. Nakon mjeseci planiranja shvatio sam da bih preko Sibira mogao motociklom posjetiti čak i Japan, nešto što nijedan Bosanac i Hercegovac do sada nije uradio. Ta ideja učinila je ovo putovanje još uzbudljivijim, jer se radi o svakako velikoj avanturi", kazao je Hasanović.

 

Njegovo putovanje izgledat će ovako: Sarajevo, BiH - Crna Gora - Albanija - Grčka - Turska - Gruzija - Rusija - Kazahstan - Uzbekistan - Tadžikistan - Pamir - Kirgistan - Kazahstan - Rusija - Mongolija - Sibir - Južna Koreja - Japan. Za ovo dugo putovanje Hasanović je sve detaljno isplanirao te je sada stopostotno spreman za ovaj put.

 

"Opremio sam i pripremio svoj motocikl, dodao zaštitu, dodatke i prostor za prtljag, završio sam sve administrativne poslove u vezi s vizama, dozvolama i rokovima, rezervacijama za trajekte i slično. Dobio sam vizu za Mongoliju i vizu za Japan. Moj san da posjetim te meni izuzetno zanimljive i privlačne zemlje uskoro će se ispuniti", kazao je Hasanović.

 

Iz Tokija će se u Sarajevo vratiti avionom, a motocikl će transportovati brodom iz Yokohame do Ploča u Hrvatskoj gdje će ga moći preuzeti mjesec nakon slanja.

 

"S obzirom na to da planiram preći motociklom 26.000 km za otprilike 70 dana diljem svijeta, s bh. tablicama koje su uvijek plijenile pažnju znatiželjnika, mještana, turista i avanturista poput mene i u Švicarskoj, Norveškoj, Finskoj i Andori, smatram se svojevrsnim ambasadorom BiH na dva točka svuda u svijetu, kako u švicarskim Alpama ili Rusiji tako i ubuduće", kazao je Hasanović.

 

Putovanja na motociklu, kako kaže Hasanović, su posebna životna iskustva koja bi svaki zaljubljenik u motor, ali i putovanja trebao probati.

 

"Čar ovakvih putovanja je osjećaj slobode, jer kad sjedneš na motor, problemi izblijede i nestanu. Osim toga, ovakva putovanja u principu nisu skupa, a sve zavisi od osobe, jer neko recimo kampuje, neko ide u hotele, neko voli da ide po restoranima, a neko da sam sebi sprema jelo. Jedino što je skupo je motor i oprema, sve ostalo je čak jeftinije nego putovanja automobilom", rekao je Hasanović.

 

Ovakvim putovanjima Senad Hasanović Chupo nastoji i da promoviše i predstavlja cijelu BiH i Sarajevo. Zahvaljujući njemu mnogi entuzijasti i avanturisti koje je upoznao diljem svijeta, po njegoj preporuci ili pozivu svratili su u Sarajevo ili ciljano posjetili BiH. Kazao je i kako su bili oduševljeni mnogim predjelima i prirodnim ljepotama te gostoprimstvom, hranom, ljudima i običajima.

https://www.klix.ba

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com